Így látom az épületetGelencsér Gábor Pál, azaz "Terence", 2012-ben végzett nálunk. Azóta az ELTE BTK hallgatója. Ezt az esszét 5-es korában írta.

A lovagvár. Sokan így nevezik a budai Toldy Ferenc Gimnázium gyönyörű épületét, ami rendkívül különleges nemcsak hazánkban, de az egész világon.

A gimnázium alapításának éve 1854, ám a ma is használt épület csak 1859-ben készült el Petschnig János, a pesti reáliskola rajztanárának tervei alapján a Donáti utca és a mai Toldy Ferenc utca közötti telken. A kétemeletes neogót épületet, ami sárga és vörös nyerstéglából épült, kőfaragások díszítik. Az épület 151 éven keresztül sok viszontagságon esett át, szörnyű belegondolni, hogy a XX. század viharos éveiben mennyi kár érte ezt az egyedülálló építményt. Az első világháborúban elpusztult a jelentős botanikus kerti gyűjtemény, a második világháborúban az egész északi szárny és a tízezer kötetes könyvtár is a lángok martaléka lett. A harcok okozta károkat csak 10 év alatt tudták helyrehozni. Az idő vasfogának nyomai is meglátszottak rajta, ezért kellett lebontani az 1970-es évek végén a balesetveszélyessé vált huszártornyot, amit ebben az évben állítottak vissza az épület tetejére a 2009 októbere óta folyó tetőrekonstrukció fő eredményeként.

Az épület külső szépsége vitathatatlan, ám belülről nem sokan láthatják, csak a kiváltságosok, a toldysok, akik számára rengeteg izgalmat nyújt az iskola. A földszinten található a régi büféből lett porta, és a technikusi szertár, valamint a nyelvi termek és a periodikus rendszer rajongóinak oly kedves kémiaterem. Az első emeleten a tanári és a biológia terem helyezkedik el a széleken, középen pedig a toldys sportsikereket hirdető vitrin. A második emeleten az egyre gazdagabb anyaggal rendelkező könyvtár, az egyetemi előadóra hasonlító fizika előadó, no meg a régen tornateremként használt, de ma már régi fényében pompázó díszterem, ami a toldys rendezvényeknek fontos színhelye. Ezt a három szintet természetesen betöltik az osztályok, és a különböző hasznos helyiségek (pl.: raktár, WC…). A padláson jobbára csak kosz és gerendák találhatóak (a padlás azóta rendbe tétetett - szerk.), ám sokszor küldik fel oda a (szerencsétlen) kiválasztott diákokat föl- vagy éppen lecipelni valamit. Az alagsorban található a diákok talán kedvenc helysége, a nemrég nagy átalakításon átesett büfé, amely szünetekben vagy lyukasórákban kellemes hely a pihenésre. Ezen a szinten található még a kis tornaterem és az ebédlő. Innen nyílik az ajtó az udvarra, ahol a műfüves focipálya és ping-pong asztalok vannak. Ezután jutunk el a 2004-ben épült modern tornacsarnokhoz, ahol a nagy tornatermen kívül a rajz- és informatikaoktatás is folyik.

Ezeken kívül még nem is említettem a sok is faragványt, beugrót, díszítést, amik még szebbé teszik ezt a gyönyörű iskolát, ami immár több mint 150 éve fogadja be a toldys diákok népes hadát.