Elkészült a honlap



Hogyan készült az új honlap, mik az újdonságok? Összefoglaló néhány képpel.

HOGYAN?


Iskolánk első honlapját Válas Péter tanár úr készítette úttörő munkával – annál is inkább nevezhető úttörőnek e munka, mert ekkoriban a magyar web még gyerekcipőben járt. Ám szerencsére nemcsak a honlap puszta léte okozhatott örömet olvasóinak, hanem áttekinthetősége és letisztult megoldásai is.

Az iskola 150 éves évfordulójára egy külső cég készítette a következő honlaptervet, amely illeszkedett a jubileum arculatához, ünnepélyes (arany-fekete színű) külalakkal.

article_image_1131.jpg

A jubileumi honlap módosított változatagaléria megtekintése

Ezt azonban hamarosan módosítani kellett, mert a terv – noha szemet gyönyörködtető volt – nem felelt meg teljes mértékben a gyakorlati követelményeknek. Ám az új oldal továbbra is azzal a problémával küzdött, hogy nagyon kicsi, és így nehezen olvasható volt.

A következő honlapot magam készítettem a jubileumi év elmúltával, amelyben megpróbáltam ötvözni az eddigi oldalak jó tulajdonságait, és figyelembe venni az igényeket, amelyek időközben felmerültek. Ezt az akkori trendnek megfelelően sötét színvilágú oldalt használta iskolánk mostanáig. De a web világában minden oly rohamosan változik, a honlap ismét megérett a cserére.

Az új oldal 2009-2010 fordulóján kezdett alakot ölteni. Az iskola tantestületének javaslatait, valamint az általam tanított diákok körében végzett „közvélemény-kutatás” eredményeit szerettük volna érvényesíteni az új szerkezetben és külsőben.

article_image_1132.jpg

A legutóbbi honlapgaléria megtekintése

Murakeözy Gabriella, ex-toldys diák, aki ma már neves grafikai tervező, az iskola arculattervének részeként megalkotta a most látható honlapot – s a külalak mellett tartalmi szempontból is sok hasznos ötletet adott; a programozás feladatait ismét magamra vállaltam.

Az oldal már nem a sulinet.hu szerverén lakik, mivel a rendszeres lefagyások és a MySQL-támogatás hiánya, valamint a rendkívül korlátozott tárhelyméret miatt váltanunk kellett. Mivel a toldy.hu és a tfg.hu nevek már foglaltak voltak, így esett a választás a lehető legrövidebb, mégis egyértelmű névre: toldygimnazium.hu lett a cím.

Az oldal megalkotása során ötleteivel és tanácsaival segített Porogi András igazgató úr, Hóbor Miklós tanár úr, rendszergazda, valamint a tanári karból Bártfay Réka tanárnő, Makra Tamás és Németh György tanár urak, a diákok közül pedig Jellen Zoltán Kornél. Őket hatalmas köszönet illeti, csakúgy, mint a korábbi oldalak megalkotásában közreműködő megannyi segítőt. A képanyag összegyűjtésében segített még a fentieken kívül Molnár Péter tanár úr is, valamint a diákok közül Balog Ádám, Bányay Dániel, Feller Madeleine, Füstös Bálint, Kerkovits Nóra, Kovács Lelle, Kustos Eszter, Lévai Marcell, Mayer Fanni, Molnár Bálint, Ónodi Szabó Veronika, Szentmártony Alina, Szontág Júlia, Takács Hanga, Toporczy Ádám Tőke Zsófia, Urr Bendegúz, Vatamány Viktória, Zács Levente, Zámbó Anna, Zámbó Laura – nagyon köszönjük nekik is!

ÚJDONSÁGOK


A honlap nemcsak külsejét tekintve alakult át – természetesen. Következzen itt a tartalmi újdonságok részletes felsorolása, amelyek közül remélhetőleg sokat fogtok haszonnal követni.

A címlapon a menüsor alatt a nap képe látható, amely egyrészt az épületet mutatja be, másrészt évszakhoz illő toldys életképeket – ezek elsöprő többségét ti küldtétek be. Szintén a címlapon a bal hasábban vannak a beszámoló jellegű írások, a jobb hasábban a hivatalos vagy tantárgyi tudnivalók.

A cikkek megjelenésük sorrendjében, hivatalos vagy beszámoló jellegüktől függetlenül a hírek oldalon olvashatók.

A címlap újdonsága még a naptár, ahol egy helyen látható az összes jövőbeli esemény, és amihez cikk is tartozik, arra rögvest kattintani is lehet…

A cikkek legfontosabb újdonságai: állandó, logikus helyen láthatók a cikkek szerzői; a cikkek alatt lehet letölteni az ahhoz kapcsolódó fájlt; a cikkhez valamilyen módon kapcsolódó aktuális és archív cikkek, valamint külső linkek szintén itt olvashatók.

Minden osztály kapott egy saját oldalt. Ezen a kifejezetten nekik szóló információk összegyűjtve olvashatók. Ezen kívül letölthető az osztályképük, meg lehet ismerni tanáraikat – de legfőképp (ha élnek vele) megoszthatnak itt mindenfélét egymás között.

A tantárgyak új struktúrában, mátrix elrendezésben láthatók. Amelyik tantárgyhoz van aktuális cikk, arra már lehet is ugrani, de minden tantárgyhoz találhattok információkat, külső linkeket, és ha vannak, az archív cikkeket is.

Teljesen új a tanárok oldal. Ebben a tantestület tagjainak arcképe mellett az is látható, hogy ki hol mit tanít, milyen egyéb funkciót tölt be az iskolában, és – többségüknél – rövid bemutatkozást is olvashattok.

Szintén vadonatúj a gólyáknak szóló oldal. Reményeink szerint ez segít majd nekik megismerni iskolánkat, eloszlatni az új iskola megkezdése előtti izgalmakat – de tán azok is haszonnal olvashatják, akik még nem döntötték el, hová felvételizzenek. A cikkeket itt mind toldys diákok írták.

Megújultak a galériák. Régi igénynek eleget téve a képek immár lementhetők saját számítógépetekre, és a képnézegető nem lép ki új oldalra.

A kereső sem a régi. Már csak a honlapon keres – miért is keresne másutt? :-) – és az eredmény csoportosítva, és az oldalon belül maradva látható.

Kisebb újdonságok: az elérhetőségeknél a régi, statikus térképet dinamikus Google-térkép váltotta, illetve az iskoláról szóló archív felvétel mellé egy másik is került a rovatba.

A „motorháztető alatt” a legfontosabb újdonság, hogy az oldal – bár továbbra is PHP (a legkirályabb webes programozási nyelv) működteti – már MySQL-adatbázisra épül, amit eddig a Sulinet szerverén nem lehetett megvalósítanunk.

Ami a jövőt illeti, folyamatosan töltjük fel az archívumot, és a nyár során remélhetőleg elkészül az oldal mobil eszközökre optimalizált verziója is.