Kutatók Éjszakája: Modern álomkutatás„Képzeljétek el, hogy most felugrom az asztalra, és elkezdek rajta táncolni, csinálok két salto mortalét, míg ti hangosan nevettek, és közbeszólogattok. Ha ez egy álom lenne, valószínűleg színházba képzelnénk el a helyzetet.”

Így kezdte előadását Simor Péter, álomkutatással foglalkozó pszichológus.

Az előadás elején kiderült, egyes résztvevők nem is hisznek az álmok létezésében, a nagy többség azonban kíváncsian várta a választ kérdéseire.

Ti szoktatok álmotokban számolni, sms-t írni, olvasni? A nagy többség erre a kérdésre nemmel válaszolna, ugyanis álmunkban nem vagyunk képesek összetett, bonyolult dolgokra. Futni mindenki tud álmában, viszont erkölcsi döntéseket a legnehezebb hozni alvás közben.

Többek között azt is megtudtuk, hogy sok gyakorlással már elsajátítható az álom irányítása. Na, azért ne úgy képzeljük, mint az Eredet című filmben! Nyugodjatok meg, mások nem turkálnak elménkben, nem irányítják álmainkat. Csupán annyiról van szó, hogy a saját álmaink megtervezése lehetséges kellő szorgalommal és kitartó gyakorlással. Az előadó a saját bőrén tapasztalta, de számára unalmas volt a kiszámíthatóság, ezért abba is hagyta e képesség elsajátításának gyakorlását.

article_image_3645.jpg

galéria megtekintése

A különböző alvással kapcsolatos betegségekbe is beleástuk magunkat, elhangzott a paradox-insomnia kifejezés, ami annyit jelent, hogy azt álmodjuk, nem aludtunk egy szemhunyásnyit sem, ez a betegség azonban egészséges embereknél is előfordulhat. A parasomniáról is szó volt, ekkor a beteg álmában küzd, rugdos, üt. Ez a betegség állatoknál is előfurdulhat, amit egy vicces videóval támasztott alá az előadó.

Tehát kezdjetek el gyakorolni, hogy minél előbb irányítani tudjátok az álmaitokat! A google nagy segítséget nyújt nektek ebben, ha el akarjátok sajátítani ezt a „természetfeletti képességet”.

 

article_image_3646.jpg

galéria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék