TDN-beszámoló (6): Előadás a "cigánykérdésről"Idén a TDN keretein belül megrendezésre került egy olyan előadás, amely az egyik legfontosabb problémakörbe, a nemzetiségek, ezen belül pedig a romák helyzetébe engedett némi betekintést.

A Magyarországon elő romák az előítélet áldozataivá váltak, hiszen nagyon sok ember bírál csupán a származás alapján. Az előadás címe: „Cigánykérdés” Magyarországon 1945-2012, melynek apropója a két vendég – Majtényi Balázs jogász és Majtényi György történész – által közösen alkotott könyv megjelenése volt.

A könyv tartalma alapján előtérbe kerültek a múlt és a jelen tényei a romák helyzetével kapcsolatban. A program első felében Majtényi György jóvoltából informálódhattunk a romák történelmi hátteréről. Majd Majtényi Balázs tartott tömör tájékoztatót a romák jelenlegi jogi státuszáról, a nemzetiségi kiváltságok problémájáról, illetve a hátrányos helyzetű családok megsegítésére szolgáló támogatások silány megvalósulásáról.

A hátralevő időt önálló gondolatkifejtésre, illetve kérdések feltevésére használhattuk. Több diák is arra keresett választ, hogy vajon miért és hogy alakulhatott ki ez az előítélet az emberekben, illetve hogy megváltoztatható-e ez a vélemény. Többen elhallgatták a bennük felmerült gondolatot, miszerint ha a nemzetiségeknek külön jogokat biztosítunk, akkor már ezáltal is megkülönböztetjük őket. Így sokak nem értettek egyet a szerzőpáros véleményével, mely szerint a probléma csak az előjogok biztosítása mellett oldódhat meg.

Az előadás által a résztvevők olyan információk birtokába jutottak, amelyek révén több szemszögből láthatják a problémát. A programra szánt idő alapvetően jó hangulatban telt, s a két vendég örömmel fogadta a diákok kérdéseit. Látható volt rajtuk a személyes kötödésük a témához, és az akaratuk, hogy a helyzeten változtassanak.

article_image_4446.jpg

galéria megtekintése

Reméljük, hogy esetleg valamelyik általuk javasolt program, amelyekről a könyvben is írnak, képes orvosolni ezt a problémát Magyarországon.

kapcsolódó archív cikkek

címkék