"Öröm számomra, hogy itt lehetek"Szokatlanul, a második félév közepétől új olasztanárt köszönhetünk a Toldyban. Zsemberyné Major Ágota adott interjút nekünk.

A tanárnő régóta tanul olaszul?

A gimnáziumban kezdtem el olaszul tanulni. Mindig is szerettem a nyelveket, az olaszt is hamar megkedveltem, és ez a szeretet a mai napig tart.

Mikor döntött úgy, hogy az olasz nyelvvel szeretne foglalkozni?

Érettségi után két lehetőség állt előttem: az egyik, hogy eltöltsek egy évet Firenzében, a másik pedig a továbbtanulás: felvételt nyertem Szombathelyre a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára. Akkor én Firenzét választottam, és nem bántam meg: gyönyörű város, mondhatni minden zegét-zugát megismertem. Miután hazajöttem, egy évet töltöttem a főiskolán, majd tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem olasz- magyar szakán folytattam.

Járt még más helyen Olaszországban?

Persze! Nagyon szeretem Olaszországot. Néhány kiránduláson túl volt szerencsém ösztöndíjjakkal körbejárni többek közt Dél-Itáliát. Hosszabb időt töltöttem még Milánóban és Perugiában.

Mivel ezen a héten volt a Toldys Teátrum 20. évfordulója, a tanárnő kaphatott egy kis ízelítőt az iskolánkban zajló színjátszásról, programokról. Hogy tetszettek?

Nagyon tetszettek, örülök, hogy ilyen szép hagyományokat ápol az iskola, és hogy idén részt vehettem rajtuk. Öröm számomra, hogy itt lehetek. A színjátszással korábban én is közelebbi kapcsolatba kerültem az esztergomi ferences gimnáziumban, az ottani olaszos diákjaimmal. A legutóbbi Olasz Fesztivál elnevezésű olasz versenyen többek között egy húsz perces, általam olasz nyelvre fordított darabbal indultunk, amellyel országos harmadik helyezést sikerült elérnünk.

Hogy sikerült beilleszkedni így, hogy év kellős közepén kellett?

Úgy gondolom, hogy jól, de ezt Ti tudhatjátok jobban! Amivel még gondjaim akadnak, azok a nevek. Meg persze még kell idő, hogy megismerjelek Titeket. Nyitottságotok azért sokat segít ebben.

A tanárnőnek van valamilyen iskolán kívüli hobbija, elfoglaltsága?

Diploma után férjhez mentem, és két csodaszép gyermek anyukája vagyok. Gyönyörű helyen lakunk, a Pilis közepén, erdő szélén, patak partján nagy kerttel - így persze sosem unatkozom otthon. Emellett azért jut idő másra is: a mai napig játszom fuvolán, gitáron, és énekelni is szeretek. Barátnőimmel újabban kis kamarazenekart alapítottunk.

Köszönjük a beszélgetést!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék