Osztályszínjátszó Fesztivál - A nagy RomulusA 4.a előadásában láttam Dürrenmatt A nagy Romulusát hétfő este.

A történet egy császárról, az utolsó nyugat-római uralkodóról, Romulus Augustulusról (kicsi Augustus) szól, aki tudatosan bukáshoz vezeti a birodalmat. Romulus számára a hatalom csak egy eszköz a bukás felé vezető úton. Közben úgy viselkedik, mint bármely más uralkodó, mégis másképp: tyúkokat tenyészt, és egész nap alszik, viszont tényleg a fejébe vette, hogy szétrobbantja a birodalmat. Egy apró hiba azonban becsúszik számításaiba, mivel halálával átjátssza a hatalmat Odoakernek. Ám Odoaker szintén nem akar uralkodni, és ebből következik a darab konfliktusa.

Az osztálynak ez volt a második színjátszós éve. A darab nehézségéhez viszonyítva az előadás nagyon jó volt, és az egész osztályt meg is mozgatta. A díszletet is szépen megoldották, bár egy kicsit sokat kellett cserélni egy felvonás alatt. A technikusok is kitettek magukért, jól volt megoldva a világítás és a hang is. A jelmezek egyszerűek, mégis kifejezőek voltak.

Nekem legjobban Romulus (Jassó Gergely) és a nadrággyáros (Schimert Tamás) szerepe tetszett, előbbi azért, mert jól adta át a birodalommal mit sem törődő uralkodót, aki nemcsak nem törődik vele, de végig a bukását akarja, utóbbi pedig mert tőle származott a legtöbb poén, és ezeket jól mondta, illetve játszotta el. Az ő szerepe még azért is kiemelkedő, mert a komolynak látszó Római Birodalomban, ami a bukás felé tart, megjelenik egy nadrággyáros, aki azt az ajánlatot teszi, hogy ha elveszi a király lányát, „megveszi” a germánokat, elkerülve a támadást, ami még komikusabbá teszi az egészet.

Nagyon kevés hiba volt az előadásban, ezek is leginkább nyelvbotlásból származtak. A szöveget egyszer sem felejtették el, vagy ha mégis, nem volt észrevehető.

article_image_5276.jpg

Káli Ambrus felvételegaléria megtekintése

A tavalyi előadásból (Úrilány szobát keres) következtetve idén is egy színvonalas darabra számíthattunk, és úgy gondolom, ez meg is volt.

Ezúton is gratulálok az osztálynak.

article_image_5277.jpg

Káli Ambrus felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék