Szerintem... 2014. januárRovatunkban minden hónapban egy tanár (ezúttal Perger tanár úr) és egy diák (most Túri Lili, 1.b) ajánl kedvenceiből.

Perger Zoltán tanár úr

Esemény

A Sebő együttes (rejtelmek.hu - hogy a honlapajánlás is meglegyen) előadásai. Azok között, akik rájönnek arra, hogy a kultúra iránti elkötelezettségem mellett miért ajánlom koncertjeiket, a tanáriban karácsonyi jókívánságokat sorsolunk ki.

Színház: Az utóbbi egy évben osztályom és gyermekeim révén is volt alkalmam eljutni az Örkény Színházba. Jónak tűnik, ami ott történik.

Könyv

Jared Diamond könyvei (pl. Háborúk, járványok, technikák; Összeomlás; A világ tegnapig - utóbbi az 1. a osztály szponzorálásával jutott birtokomba). A szerző rendkívüli mértékű tudás és elképesztően széles látókör birtokában ír - könnyed stílusban - többek között történelmi, társadalmi és ökológiai kérdésekről. Ráadásul miközben sokoldalú tudós, nem történész, ezért megközelítése, gondolkodásmódja is más, ami még inkább érdekessé teszi műveit.

Film

Már nagyapámnak is kedvence volt a Horgász a pácban című film Louis de Funesszel a főszerepben. Érdemes egyébként összehasonlítani a filmet a forgatókönyv alapjául szolgáló könyvvel (Alphonse Allais: A Blaireau-ügy). Viszont nagy bajban lennék, ha választanom kéne a Hóvirágünnep vagy Az én kis falum közül - mindkettő Jiří Menzel munkája.

Zene

Az utóbbi időben a családi autóban Hanna lányom követelésére rendszerint a KFT életművét hallgatjuk. Az együttes zseniális dalszövegei segítenek megérteni a magyar társadalom utóbbi harminc évét. Egy példa a '80-as évek elejéről: Elmúltak az ünnepek és egy másik 2006-ból: Baromfi Béla.

Tévéműsor

Csatlakozom a Szerintem... sorozatban előttem szereplő kollégákhoz: ritkán nézek tévét. Bár gyermekeim hatására elég műveltnek számítok például a Lego Ninjago vagy a Transformers Prime sorozatokat tekintve. Persze azért saját kedvenceim is vannak: Agymenők és Modern család. Ja, és igyekszem nem kihagyni a Bud Spencer - Terence Hill filmeket ("Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!"; "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot."; "Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát!").

Túri Lili (1.b)

Film

Két Dakota Fanning főszereplésével készült filmet ajánlanék. A Nevem Sam című amerikai filmdrámában még gyerekként nyújt emlékezetes alakítást Sean Penn-nel az oldalán. Ennek a szivfacsaró alkotásnak megtekintésekor nem árt, ha kezünk ügyébe készítünk egy csomag százas papírzsepit. A Most jó című, nem kevésbé megrendítő filmben már felnőttként láthatjuk az említett színésznőt.

Könyv

Mostanában olvasott könyveim közül Lois Lowrytól a nem túl könnyen emészthető, de az élet nagy kérdéseinek átgondolására indító Az emlékek őre című könyvet ajánlanám.

Tévéműsor

A tévéműsorok közül figyelemre méltónak tartom az On The Spot című sorozatot, melyben egy fiatal magyar riporterpáros etnikai, társadalmi, politikai témákat, különleges életsorsokat mutat be. Időnként háborús övezetekben magukat is életveszélynek teszik ki, máskor a világ eldugott területein élő törzsek, népcsoportok életmódját, különleges szokásait ismertetik meg a nézőkkel.

Zene

Mostanában családunk egyik kedvence az Imagine Dragons fülbemászó zenéje, bár Magyarországon lemezük beszerzése nem a legegyszerűbb feladat. De szerencsére itt a YouTube.

Honlap

Ha valami eredeti ötletre van szükséged, legyen szó akár fotózásról, lakberendezésről, bátran kattints a Pinterest honlapjára.

Esemény

A Millenárison "látható" Láthatatlan Kiállítás hétvégi családi program lehet. Megdöbbentő élmény!

kapcsolódó archív cikkek

címkék