"A zene, az kell."Faragó Emma és Túri Lili (2.b) beszámolója és fotói a dán-magyar közös koncertünkről.

Bár nem vagyunk kórustagok és nincs különösebb zenei képzettségünk sem, mégis kijelenthetjük, hogy az iskolánkban október 13-án megrendezett koncert valamennyi érdeklődő számára fantasztikus élmény volt. Az eseményen a Toldy kórusa és a Bagsvaerd Church (Dánia) lánykara közösen lépett fel.

A nem éppen ideális kora délutáni időpont, és a viszonylag kis hírverés ellenére a díszterem szinte teljesen megtelt, egy-két osztály majdnem teljes létszámban képviselte magát. Az előadást iskolánk tanulói kezdték. A kórustagok komolyzenei művekkel kápráztatták el a közönséget. Ezt követően a 28 tagú, gyönyörű hangú lányokból és két fiúból álló dán kórus énekelt, mely, mint később megtudtuk, először szerepelt külföldön. Műsorukat modern amerikai popslágerekkel kezdték. Hallottuk többek között a mindenki által kedvelt Hallelujah egyik feldolgozását, valamit egy amerikai film betétdalát is, a Cup Songot. De ezzel még nem ért véget a produkciójuk, mert dánul, sőt még magyarul („Még azt mondják nem illik”) is énekeltek. Az előadást Benjamin Britten „The Salley Gardens” című dala zárta, melyet a két kórus közösen adott elő. A két énekkar - bár egyszer sem gyakoroltak együtt -, az előadással rendkívüli sikert aratott.

A koncertet szervező Tapodi Atilla tanár úrtól megtudtuk, hogy egy egykori toldys diáknak köszönhetően jött el a dán kórus iskolánkba. Az egyik dán kórustag édesanyja iskolánk tanulója volt. A koncert után sikerült beszélnünk néhány dán lánnyal is, akik elmesélték nekünk, hogy sokat készültek erre a fellépésre, és már nagyon várták a találkozást. Azt is elmondták, hogy nagyon tetszik nekik Budapest, de a magyar nyelvvel nehéz volt megbirkózniuk és hogy szívesen eljönnének ismét hozzánk a 10-15 éves korú ifjú énekesek. A rövid együttlét ellenére néhányukkal olyan jól sikerült megtalálni a közös hangot, hogy a hét folyamán még egyszer találkoztunk, és már szervezzük is a jövő évi újabb találkozást.

article_image_6126.jpg

galéria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék