Október 23-i ünnepélyAz 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepséget idén október 22-én tartották. Az előadást 5.b osztályos tanulók szervezésében tekinthettük meg.

Először a szokásokhoz híven elénekeltük a Himnuszt. Ezután néhány alapvető tudnivaló meghallgatása után az ötödikesek sorról sorra elmesélték felmenőik történeteit; ők hogyan élték meg az eseményeket.

Egyszerre érdekes és megindító volt hallani a történeteket a forradalom előtti rendszerről, az értelmetlen megkülönböztetésről, és az olyan áldozatokról, akik rosszkor voltak rossz helyen.

A beszámolókat sokszor képi illetve szóbeli plusz információkkal tették még átláthatóbbá, fiatalabbak számára érthetőbbé. Végül egy igen érdekes történetet hallhattunk arról, hogy milyen volt a forradalom ideje alatt illetve után Nagy Imre miniszterelnök rokonának lenni. Egy kis betekintést nyerhettünk abba, hogy mekkora hatalma és befolyása volt a Szovjetuniónak akkoriban Magyarországon - még az ország miniszterelnöke sem volt biztonságban -, illetve milyen, mai szemmel tarthatatlan körülmények uralkodtak akkoriban.

A megemlékezés végén közösen elénekeltük a Szózatot.

Azért különösen fontos számunkra ez az ünnep, mert még ma is élnek azok az emberek, akik ennek az eseménynek résztvevői voltak, illetve rendkívül sok fiatal áldozta életét azért, hogy ma egy jobb világban élhessünk.

kapcsolódó archív cikkek

címkék