Székely-magyar kosárlabdatornaA Székely-Magyar Kosárlabdatornán 2015-ben (november 14. és 19. között) kilenc csapat küzdött meg a legjobb címért.

A B33 kosárlabdajáték a streetball-játékhoz hasonlítható. Egy palánkra játszanak a játékosok. Támadójátékot csak és kizárólag a hárompontos vonal mögül lehet kezdeni. Ebben a játékban a hárompontos vonalon kívülről dobott kísérlet 2 pontot ér, míg, a rendes kosárra dobás és a büntetődobás 1-1 pontot jelent. A játékidő pedig egyszer tíz perc.

2015.11.14-én, a 0. napon két kézdivásárhelyi csapat kivételével mindenki jelen volt. A két erdélyi csapat csak a 2. napon csatlakozott a rendezvényhez Torockón.

Az első nap 8:15-kor volt gyülekező a Toldy Ferenc Gimnázium tornatermében. A novemberi időpontra való tekintettel sajnos volt, aki csak egy játéknapot tudott teljesíteni az elfoglaltságai miatt. Az aznapi toldys játékosok rendben meg is érkeztek, Aszódy Dorka, Kiss Réka, Kiss Dalma, Faragó Berta és Nagy Anna.

Az első meccsüket 10:25-kor játszották a Szekszárdi Garay Gimnázium ellen. E meccs nem csak a győzelemről szólt, hanem az összeszokásról is, ami fontos volt a következő fordulók tekintetében. A csapat sikeres 10:1-es győzelmet aratott, amelynek tudatában nyugodtan várták a következő mérkőzést.

image_002-2015-12-01-17-13.jpg

galéria megtekintése

A második játékon a József Attila Gimnázium ellen játszottak a lányok, ahol már az elején kicsikartak egy néhány pontos vezetést, amit az ellenfél nagy küzdelemben felhozott, mindkét csapat harcolt a győzelemért. 10 perc után megszólalt a játék végét jelentő dudaszó, és az eredményjelző döntetlent mutatott. Hosszabbítás következett, ahol a két pontos előny győzelmet eredményezett. A toldys lányok többszöri betörés után ziccert harcoltak ki, és faulttal együtt előnyt szereztek, ahonnan egy sikeres büntetővel meg is nyerték a meccset Aszódy Dorka jóvoltából.

A játéknap végén „király” játék volt a befejezés a Toldy Gimnázium tornacsarnokában, amely jó levezetés volt a játékosaknak, évezték a játékot. Ebéd után a József Attila Gimnázium csapatvezetője, Kilián Erzsébet testnevelő tanárnő mutatta be az iskola történetét.

A második napon a Táncsics Mihály Tehetséggondozó kollégium előtt volt gyülekező 7:30-kor. Sajnos az előző naphoz képest igencsak megcsappant a létszámunk, de felemelt fejjel indultunk el a hosszú útra, Torockóra. Nagyváradon megálltunk az egyik nagyszalontai lány kosárlabdamérkőzését megtekinteni, amely után ő is csatlakozott hozzánk. 

image_003-2015-12-01-17-13.jpg

galéria megtekintése

Torockóra az esti órákban érkeztünk meg, ahol a vendéglátók szívélyes fogadtatással vártak minket.

Harmadik nap reggeli után indultunk Kézdivásárhelyre. Útközben megálltunk Korondon, ahol aki szeretett volna szuvenírt vásárolni, megtehette. Ezután Székelyudvarhelyre érkeztünk, ahol a református iskolát látogattuk meg, amely után a kézdivásárhelyi Sportszállóban foglaltuk el a szállást, és lelkiekben már készültünk a következő napi megmérettetésekre. A nap záróakkordjaként a Rózsa vendéglőben vacsoráztunk a nagyon finom helyi specialitásokból.

Negyedik nap reggeli után a Kézdivásárhelyi Sportcsarnokban folytattuk a csoportmérkőzéseinket, ahol két helyi lány erősítette a csapatunkat: Bimbó Eszter és Voloncs Orsolya. Sajnos az első meccsen vereséget szenvedtünk, de szoros küzdelemben. A második meccsre felszívták magukat a lányok, és tudták, hogy nincs mese, nyerni kell, ha minél előrébb akarnak végezni. Ami sikerült is, majd utána ebéd következett, és a helyi iskola meglátogatása.

image_004-2015-12-01-17-13.jpg

galéria megtekintése

Délután következtek a keresztjátékok, ahol a másik csoport utolsó helyezettjével játszottunk, a Szalontai Arany János Gimnáziummal. A lányok itt is nagy küzdelemben harcolták ki a győzelmet, és ezzel a következő napi eldöntőbe jutottak. Este vacsora után hamar ágyba dőltek a lányok, fárasztó, de igen eredményes napot tudhattak maguk mögött.

Az ötödik napon már érezhető volt mindenkiben a fáradtabb hangulat, de nagy lelkesedéssel várták az utolsó játéknapot. A toldys lányok az elődöntőben a Veres Pálné Gimnázium tanulóival találkoztak, ahol a lányok kihozták magukból a maximumot, de sajnos ez kevés volt a másik csapat ellen, képzettebbek voltak. Pozitív hangulattal kezelték a vereséget, ugyanis sikerült néhány olyan mozdulatot tökéletesíteni, amelyet a bronzmérkőzésen is kamatoztathattak.

A bronzmérkőzésen a lányok a József Attila Gimnáziummal találkoztak, akikkel már itthon is játszottak a csoportmérkőzések alkalmával, akkor sikerült győzelmet aratni hosszabbításban, most viszont a rendes játékidőben megszerezték a harmadik helyet, ami nagyon nagy örömmel töltötte el a csapatot.

image_005-2015-12-01-17-13.jpg

galéria megtekintése

Az esti órákban indultunk Magyarország felé kézdivásárhelyi városnézés után. Csütörtök hajnalban értünk Budapestre, olyan eredménnyel, amelyre büszkék lehetnek a lányok.

Dobogós helyezettek:

  1. hely: Veres Pálné Gimnázium, Budapest
  2. hely: Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely
  3. hely: Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest

A csapat tagjai:

image_006-2015-12-01-17-13.jpg

galéria megtekintése

Kísérő tanár:

 

image_007-2015-12-01-17-13.jpg

galéria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék