Boszorkányok és mandulás süteményekAz olaszos és franciás diákok meglepetésekkel készültek Vízkeresztkor.

Január 6-án két meglepetés is várta a toldys diákokat:

Olaszországból eljött hozzájuk a Befana, egy rongyos öreg boszorkány, akit – a legenda szerint - több, mint kétezer évvel ezelőtt hiába hívtak magukkal a kis Jézushoz igyekvő három királyok, nem ment velük. Azóta is bánja, hogy akkor nem vitt ajándékot az újszülöttnek, ezért helyette minden évben vízkeresztkor körberepüli Itáliát, és apró ajándékokat tesz a gyerekek ablakaiba kilógatott zoknikba.

Idén nemcsak az olasz gyerekeknek, hanem a toldys diákoknak is hozott édességet és szenet. Édességet azoknak, akik valamiért dicséretet érdemeltek, szenet pedig azoknak, akiknek valamiért kicsit az orrukra kellett koppintani. Persze lehet, hogy kifelejtett valakit, de reméljük, jövőre újra eljön, és addig is nagyon fogja figyelni, hogy kinek mit hozhat.

Ki tudja, lehet, hogy jövőre egyetlenegy szenet sem kell a zsákjába készítenie...

image_002-2016-02-02-15-17.jpg

többen felvételegaléria megtekintése

A franciák január 6-i ünnepét is megidézték a toldysok. Ők ilyenkor süteményt sütnek, amit Gallette des Rois-nak, vagyis a királyok pitéjének neveznek. Ez leveles tésztából, mandulatöltelékkel készül és egy apró figura lapul benne.

A Toldyban a franciások sütöttek galette-t minden osztály részére. A játék kezdete előtt egy-egy franciás ismertette a játékszabályokat magyarul és franciául is, majd felkérték az adott osztály legfiatalabb tagját, hogy bújjon az asztal alá és onnan mondja a neveket, hogy milyen sorrendben kapják a többiek a tortaszeleteket. A király pedig az lett, aki a süteményével együtt a kis figurát is megkapta.

A visszajelzések alapján mindenkinek tetszett mind az olaszos, mind a franciás program, ezért nagyon szeretnénk, ha meghonosodna iskolánkban!

(A fotókat Timkovics Dorottya, Mohai Mónika és Mattányi Sára (1.b) készítették.

image_003-2016-02-02-15-17.jpg

többen felvételegaléria megtekintése

címkék