MIT az iskolábanAz immár több mint egy éve futó Első Világháborús kutatóprojekt utolsó fázisához érkezett.

Az Első Világháború alatt temérdek változás történt, nem is egyszerű átlátni egyszerre, hogy mik is történtek, ezért kisebb egységekben kell kutatni. De a kutatás nem feltétlenül kizárólag felnőtt tudósok, kutatók dolga, hanem akár a diákok is képesek nagyon hasznos munkát végezni ezen a területen.

Ezért alakult a Metropolis in Transition Wien-Budapest 1916-21 projekt. Projektünk során csoportokban kutattuk a budapesti tereken történt változásokat és jelentős eseményeket.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden változott bennük. Ebben az időben alakult ki bizonyos tereink arculata, és a hétköznapokban betöltött szerepük is.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézetének segítségével közösen dolgozott iskolánk. Ráadásul miközben mi a budapesti tereket vizsgáltuk, velünk párhuzamosan Bécsben is ugyanezen a projekten dolgozott egy bécsi gimnázium és a Boltzmann Institut für Geschichte und Gesellschaft, vizsgálva az ottani tereket. Már lassan egy éve folyamatosan kutatunk, szinte minden forrást felkerestünk és tanulmányoztunk.

02-2016-02-07-15-30.png

galéria megtekintése

Nagy segítségünkre volt a Széchenyi könyvtár, különböző múzeumok, a Levéltár, és nagyon segítőkész mentoraink.

Kis, három-, négyfős csapatokban dolgozunk osztályonként. A vizsgált helyszínek nagyon sokszínűek: a pályaudvaroktól kezdve a Városligeten át a Margitszigetet, a Kossuth teret, a Várat és a Vérmezőt is kutatjuk.

Nyelvi szempontból is nagyon hasznos a projekt, mivel már a források 30%-a is német nyelvű. De ezen felül az előadásainkat is német nyelven kellett megtartani, ami komoly megmérettetés volt a Germanisztikai Intézet hallgatói előtt. Nagyon sokféle forrástípust tanultunk meg használni és értelmezni, a korabeli képeslapoktól kezdve a mikrofilmes újságokig.

03-2016-02-07-15-30.png

galéria megtekintése

Mostanában érkezünk a projekt utolsó stádiumához. Márciusban be kell mutatni egymásnak a prezentációinkat. A bécsi diákok március 3-5-ig jönnek hozzánk. Mi pedig 9-12-ig leszünk kint Bécsben.

További információkat a projekt honlapját lehet megtekinteni.

04-2016-02-07-15-30.png

galéria megtekintése

címkék