TDN 2016 - Előadás Új-ZélandrólA 2016-os Toldys Diáknapok első napján hallgathattuk meg Reicher Luca előadását Új-Zélandról. Luca cserediákként töltött 10 hónapot Új-Zélandon, majd az erről szóló személyes élményeit és a cserediáksággal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk.

Az előadásra elhozta kivimadár plüssállatát, amiről később megtudtuk, hogy Új-Zéland egyik jellegzetes állata.

Kellő humorral, és magabiztossággal színesítette előadását, amelyben nem mindennapi érdekességeket mutatott be. Luca elmondta, hogy miként a mondás is tartja: „minden kezdet nehéz!”, neki is nehéz volt megszokni az új környezetet, idegenekhez alkalmazkodni. Ugyanakkor a helyiek segítőkészsége gyorsan helyrebillentette lelki egyensúlyát, és kezdte otthonosan érezni magát.

A cserediákság egyik nagy pozitívuma az angol nyelv tökéletesítése, a számtalan közös program, amelyek tartalmasabbá tették az ottlétet. Lehetőséget adtak a csapatnak kipróbálni a szörfözést, a vízisíelést, a bátrabbak még bungee jumpingolhattak is.

Természetesen a sok kaland mellett az iskolát sem lehetett elhanyagolni, így a diákok az ottani családjukhoz legközelebbi iskolába jártak. Luca egy olyan iskolában tanult, ahol egyenruhát viseltek, a tantárgyakat a diákok maguk választhatták ki, egyébként nagy bánatára egy tanítási óra 60 percig tartott. Számos rendkívüli programot biztosítottak számukra - ilyen volt például egy birkanyíró verseny megtekintése, látták egy borjú megszületését, és sokat kirándultak a környező hegyekben.

Régi vágyálma is teljesült Új-Zélandon, hogy egyszer átéljen egy földrengést. Szerencsére ez a gyengébbek közé tartozott, így nagyobb kárt semmiben és senkiben nem tett. A kinntartózkodása végén megajándékozták egy Tiki nevezetű szoborral, ami jelképezi egy életszakasz lezárását, egyúttal egy újnak a megkezdését.

Az előadás frappáns és kedvcsináló volt, úgy Új-Zélandhoz, mint a cserediáksághoz, így azt nagy tapssal díjazták a diákok és tanárok egyaránt.

kapcsolódó archív cikkek

címkék