TDN 2016 - SzabadulószobaAjtó… előszoba, nappali szoba, hálószoba, étkezőszoba, dolgozószoba, esetleg játszószoba, vagy pánikszoba. Ezek a szobák folyosókkal összekötve, konyhával és mosdóval kiegészítve alkotnak egy lakást, házat. Ami ezekbe nem tartozik bele, az mégis milyen szoba?

Mire lehet alkalmas egy szabadulószoba?

Mostanában egyre inkább felkapott szabadidős programmá vált, az a városszerte sok helyen elérhető játék, melynek lényege, hogy bezárnak egy szobába, ahol például horrorisztikus, lovagkori, vagy lakatlan szigetre emlékeztető díszletben találjuk magunkat. Itt aztán kapunk fél vagy egy órát, hogy különböző kulcsokkal, melyeket ott találunk, kinyissunk különböző ajtókat, ládákat, megszerezzünk kódokat vagy újabb kulcsokat, esetleg kiszabadítsunk embereket. Az ajtót, ha megvan a hozzá való kulcs az idő letelte előtt, ki kell nyitnunk. Amennyiben ez nem sikerül az időkorláton belül, az ajtókat kinyitják, és győzelem nélkül szabadulunk.

A Toldys Diáknapok keretén belül minden osztály kitalálhatott programokat a többiek szórakoztatására. Egy kreatív osztály berendezett a nyelvi termekben egy szabaduló szobát, melybe több fős csapatokkal lehetett benevezni. A pálya előkészítése után beengedték a csoportot az első helyiségbe. Itt néhány szekrény, polc, egy használaton kívüli televízió és papírdobozok közt kellett megtalálni az alaposan elrejtett kulcsot, mellyel a következő szoba ajtaja nyílt.

Az ajtót kinyitva asztalok, székek, dobozok és húsvéti hatást keltő tojások közt többféleképpen értelmezhető szövegeket, verseket, kódokat és újabb kulcsot leltünk. Így átkerülhettünk az utolsó és legbonyolultabb „szintre”. Itt rögtön két fogoly is várta a megmentést. Számkombinációkat kellett megfejteni, hogy szabadon engedhessük őket. A számokat kártyalapok és képek hátulján találhattuk meg. A rejtélyes versikék segítségével ezeket a megfelelő sorrendbe helyeztük, így a rabok szabadulást nyertek. A kártyákra írt, neonfénnyel olvasható betűk elárulták, hogy érdemes megnézni a székek alját is, ha szabadulni vágyunk. Valóban: itt is leltünk egy kulcsot. Így, hogy már mindenünk megvolt a szabaduláshoz, az ajtó kinyílt, jutalmunk kakaós keksz formájában tárult elénk.

Ezek után el lehet azon gondolkozni, mennyire másképp látjuk ugyanazt a néhány termet, mikor ott ülünk, jegyzetelünk, és mikor a szabadulásunkon dolgozunk. Gratulálok annak az osztálynak, aki kitalálta és megvalósította ezt a programot!

kapcsolódó archív cikkek

címkék