BBB - beagle, bagel, becsületBagel-kísérlet, avagy mennyire becsületesek a toldysok? A nemrég végrehajtott kísérlettel választ kaptunk kérdésünkre…

A Toldy a legklasszabb iskola! Kiderült ugyanis, hogy nem csupán az ország harmadik legjobb iskolája vagyunk (a HVG kiadvány szerint), - hanem ami még ennél is sokkal fontosabb toldys közösségünk szempontjából - még becsületesek is!

Angol tankönyvünkben  egy érdekes történetre bukkantunk. Egy közgazdász munkatársait a sikeres szerződéskötésekért, projektekért  jutalomként bagelekkel kezdte el kényeztetni. Az alkalmi gesztus híre futótűzként terjedt a cégben és hatalmasra nőtt a bagelek iránti kereslet. Paul Feldman közgazdász a bagel (immáron) hegyek mellé egy becsületkasszát is elhelyezett, hogy a bagelek ára visszatérüljön. Feldman alkalmi bagel gesztusa végül paradigmaváltásnak bizonyult az életében,  amikor munkahelyén felmondott és bageleket kezdett el szállítani több mint 140 cégnek. Bagel-szállítóként nemcsak egy jól menő saját vállalkozást sikerült létrehoznia, hanem egy gazdasági-szociológiai-pszichológiai tanulmányt is végrehajtott egyben. A becsületkasszás fizetési megoldást megtartva Paul tapasztalati értékeket szerzett arra nézve, hogy a bagel-fogyasztók fizetési hajlandósága, azaz becsületessége bizony összefügg az időjárással, a fizetéssel, a nemzeti ünnepekkel, a cégek méretével, beosztásukkal és sok más, egyébként mellékesnek tűnő tényezővel is.

Feldman ötlete inspirált minket arra, hogy megvalósítsuk a toldys bagel-napot, melyet a lógó fülű, szomorú szemű beagle kutyussal harangoztunk be. És az okos toldysoknak bejött a játék a szavakkal! Azt persze senki se hitte el, hogy lesz még Budán - kétszáz forintért! - kutyavásár, de legalább fúrta az oldalukat a kíváncsiság... A fejtörésnek aztán még időben véget vetett az áfonyás, mazsolás-fahéjas és mákos bagelhalmaz és a nutella látványa – ha már a kutyavásár elmaradt.

Egy biztos, a beagle-bagel projekt után senki nem érezte magát kutyául, sem a bagelt fogyasztó diákok, sem pedig Makra tanár úr 5.b-s angolcsoportja. Bár négy vevő nem vette igénybe a becsületkassza kínálta lehetőséget, a tanulók befektetett pénze 89%-ban ténylegesen visszatérült, munkánk pedig többszörösen is, hiszen ezzel az édes kísérlettel bebizonyosodott, hogy jó helyen vagyunk itt a Toldyban.

bagel-day-2016-10-23-15-16.JPG

Hadházy Adél felvételenagyítás megtekintése