OSZF '19 - Terror



Ön szerint van olyan kérdés, amire nem lehet se igennel, se nemmel válaszolni? Ez az a dilemma, amit felvet Ferdinand von Schirach Terror című darabja a nézőközönségben.

Terror, az utóbbi évek színjátszóinak egyik legfigyelemfelkeltőbb címe. Ennek megfelelően valamennyien kíváncsian vártuk, hogy az említett, mindenki által ismert nyomasztó fogalom hogyan jelenik meg egy iskolai színpadon. A 4. b a tavalyi darabválasztása után idén is nagy fába vágta a fejszéjét. Elsősorban azért is, mert kész szövegkönyv híján Vas Ádám, Kovács Róbert és Dévai Dániel saját kezűleg írták meg a magyar, színpadra írt változatot. Ezúttal szeretnénk nekik gratulálni, fantasztikus munkát végeztek.

A történet szerint egy Berlin és München között közlekedő utasszállító repülőgépet eltérített, és egy teltházas stadion felé irányított egy terrorista. A darab főszereplője, Lars Koch vadászpilóta (Horváth Vilmos) súlyos döntés meghozására kényszerült. Választania kellett 164 és 70000 emberi élet között. Felsőbb utasítás ellenére, önkényesen döntött, a 70000 élet megmentése mellett. Azonban ehhez le kellett lőnie az ártatlan embereket szállító gépet. Az előadás az esemény utáni bírósági tárgyalást jelenítette meg. Szembemenve a megszokott osztályszínjátszós hagyományokkal, a darab egy helyszínen, rövid idő leforgása alatt jut el a végkifejlethez, azaz, hogy Lars Koch bűnösnek tekinthető-e. Meglepő módon az osztály kevés tagját láthattuk a színpadon, de ez nem vont le semmit az élményből. Az előbb említett okokból kifolyólag az osztály rendkívül nagy hangsúlyt fektetett a színészi játék kidolgozására, aminek meg is lett az eredménye: a hosszú monológok, a statikus díszlet és változatlan helyszín ellenére az előadás nem engedte a nézők figyelmét lankadni egy percre sem.

Négy szereplő is volt, aki a darab teljes hossza alatt a színpadon tartózkodott: a már említett vádlott, a bírósági elnök (Lökkös Júlia), az államügyésznő (Nagy Lili), illetve a védő (Kovári Lilla). Nagy érettségre vall, hogy a felsorolt diákok egy ilyen komoly bírósági tárgyalás idegőrlő hangulatát hitelesen át tudták adni. A tárgyalás egyébként száraz hangulata ellenére remekül elkülönültek a megjelenített karaktertípusok. A temperamentumos védő ellensúlyozta a tárgyilagos és racionalista ügyésznőt, Horváth Vilmos pedig jól láthatóan építette fel a darab kezdetétől fogva egy súlyosan vádolt személy karakterét. Mindezek mellett Lökkös Júlia kiválóan alakította a pártatlan bírót, ezzel enyhítve a többi szereplő közti feszültséget.

A fenti szereplőkön kívül szeretnénk kiemelni Telek Sára (özvegyasszony) ugyan rövid, de mégis megrázó, egészen szívbemarkoló jelenetét. A katasztrófában férjét elvesztett nő meghallgatása a darab drámai csúcspontjaként is értelmezhető, de természetesen csak az összes kisebb szereplő jelenlétével lett teljes az előadás. A produkció nem mindennapi módon zárult. A terembe való belépéskor minden néző kezébe adott zöld és piros cetlik jelentése az utolsó jelenetkor értelmet nyert. Lars Koch sorsa a nézők kezében volt. Ugyanis a vád-és a védőbeszéd meghallgatása után a közönség döntött a vadászpilóta ártatlanságáról vagy bűnösségéről (mivel a darabot világszerte mindenhol játsszák, az alábbi linken: http://terror.theater megtekinthetőek a különböző színházak szavazásainak eredményei).

img_2154-2019-12-15-18-48.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Minden elismerésünk a 4. b osztály produkciójában résztvevőknek, legfőképp Deák Bendegúz rendezőnek, aki tehetséges osztálytársaival egy lenyűgöző előadással gazdagította a 2019-es színjátszó fesztivált.

 

img_2155-2019-12-15-18-48.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék