OSZF '21: A nép ellensége



Az 5. b előadásának kritikusa csak tiszta forrásból dolgozott.

Mióta a Toldy Ferenc Gimnáziumba járok, kétségkívül az idei Osztályszínjátszó Fesztivál volt a legkülönösebb. Általában minden évben két új osztály viszi színpadra tudását egy darab formájában, azonban a koronavírus okozta tavalyi korlátozások miatt idén öt osztály esett át a tűzkeresztségen. Így aztán nagyon kíváncsian vártam - mindenféle elvárás nélkül - mit is fognak bemutatni. Ezzel szemben a két ötödikes osztály nem először ad elő a gimnáziumban, láttam már őket a színpadon, ezért nagyjából tudtam mire számíthatok tőlük. Csalódást most sem okoztak, sőt az 5. b darabválasztása, valamint előadása kifejezetten tetszett és magas színvonalú volt.

A színjátszó történelmében gyakran előfordul, hogy a már tapasztalt, idősebb, korábban már bizonyított osztályok egy komolyabb hangvételű, társadalmi problémákat taglaló művet választanak utolsó előadásuknak. Az 5. b által előadott Henrik Ibsen mű, "A nép ellensége" is ezt az észrevételemet erősíti.

A történet egy kis városban játszódik, amely felvirágzik a völgyben lévő gyógyforrásoknak köszönhetően. Doktor Stockmann (Pintye Zsombor) úttörő felfedezést tesz, miszerint a források vize mérgezett és az egészségre kártékony hatással van. Ezzel kapcsolatos kutatásának eredményeit felterjeszti a város vezetőségéhez, azonban a polgármester nem hajlandó elfogadni az igazságot, és komolyan konfrontálódik Stockmann doktorral annak ellenére is, hogy a doktor a polgármester öccse. Peter (Fodor Kornél), azaz a polgármester arra kéri testvérét Thomas-t, ismerje be a nyilvánosság előtt, hogy eredményei tévesek, megnyugtatva ezzel a kétségbeesett embereket és megmentve a város gazdasági helyzetét. Thomas Stockmann nem képes hazudni, ezért kiáll saját igaza mellett, eleinte maga mellé állítva a helyi sajtó egyik újságíróját (Vona Patrik), a nyomdavezetőt (Richers Örs), továbbá a pártelnök (Torma Viola) támogatásával a Néppártot is. Nagyratörő tervük a korrupt közigazgatás megdöntése. Azonban Peter úgy a pénz, mint a hivatali hatalma segítségével képes Thomas szövetségeseit maga mellé állítani, mert mind az újságíró, mind a pártelnök fenyegetve érzi az állását. Szövetségeseit elveszítve Thomas kirekesztett és kiszolgáltatott helyzetben találja magát, családjával (Antal Karina, Kosdi-Kovács Zorka, Gulyás Botond és Morvai Máté) együtt. Thomas-t közellenségnek nyilvánítják, senki sem áll vele szóba. Lehetősége adódik Amerikába menni, hátrahagyva így a számára mérgező miliőt, viszont a doktor nem él ezzel a lehetőséggel, nem futamodik meg. Továbbra is kitart az igazság mellett, és felveszi a harcot a korrupt nagyhatalommal. Itt elhangzik egy rövid, de elgondolkoztató monológ az elnyomásról és a korrupcióról, amelynek végén lemegy a függöny.

Az izgalmas és fordulatos történet adott volt, amelyet a helyénvaló és ügyes rendezési munkával az 5.b osztály képes volt remekül színpadra vinni. A díszlet kiváló, tökéletesen visszaadja a darab hangulatát, növelve ezzel az összhangot. A hely kihasználása jól sikerült, a helyszínek könnyen nyomon követhetőek voltak. És hát hiába lenne nagyszerű az összes eddig felsorolt szempont, ha mindehhez nem társult volna egy tartalmas színészi játék. Az 5. b osztály színészei hozták az elvárhatót, sőt, esetenként kiemelkedő alakítást mutattak. Megemlíteném, hogy a megszokott színlapot hiányoltam, de összességében ez nem rontott az előadás élvezhetőségén.

Le a kalappal az osztály előtt, fogadják őszinte gratulációm. Nem féltek kilépni a komfortzónából, és ennek meglett a gyümölcse. Egy elgondolkodtató, kényes témát feldolgozó darabot sikerült hitelesen és úgy előadniuk, hogy az egyszerre szórakoztató és elrettentő is volt. Az 5. b osztály gimnáziumi utolsó előadásukban egy ilyen utolsó produkcióhoz méltó, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amire visszatekintve bármikor büszkék lehetnek.

kapcsolódó archív cikkek

címkék