“Informatika a látássérültekért” Alapítvány


Írta:


Az alábbiakban az alapítvány tájékoztatója olvasható a Lapról hangra projektről.

A Lapról hangra projekt 2011 októberében indult az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és partnerei összefogásával. A projekt célja, hogy az emberi hang és a modern technika előnyeit ötvözve, vak és gyengénlátó emberek számára az interneten keresztül meghallgathatóvá és letölthetővé tegyünk kizárólag nyomtatott formában megjelenő folyóiratokból felolvasott cikkeket. Erre azért van nagy szükség, mert az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége napjainkban is szinte kizárólag nyomtatott formában hozzáférhető, így tehát nem olvasható a vak és gyengénlátó emberek számára.

A felolvasást önkéntesek végzik. Az ő hangjukon keresztül jutnak el a vak és gyengénlátó érdeklődőkhöz az újságokból a napi politika, a tudomány, a bulvársajtó hírei. A felolvasások során szerzett információk hozzájárulnak ahhoz, hogy a vak és gyengénlátó emberek is aktív részesei lehessenek egy-egy érdekes beszélgetésnek a legfrissebb újsághírekről, értesüljenek annak a kisebb-nagyobb közösségnek a fontos eseményeiről, amelynek maguk is a tagjai. Sok látássérült olvasó az aktuális újságcikkek mellett az emberi hangon történő felolvasást tartja a Lapról hangra projekt másik nagy előnyének. A gépi hanggal hiába lehet ugyanis gyorsan olvastatni, hiányzik belőle az újságolvasó ember kételkedése, mosolya, összekacsintása a látássérült olvasóval.

Mit jelent a Lapról hangra a felolvasóknak?

Lehetőséget a kötetlen önkéntes munkára. Napjainkban közhelyszerű alapigazság, hogy az idő az egyik legnagyobb érték, amivel rendelkezünk. A Lapról hangra felolvasói akkor és ott oszthatják meg a technika segítségével az általuk érdekesnek tartott újságcikkeket a látássérült olvasókkal, amikor és ahol csak szeretnék. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szakemberei által kifejlesztett, egyszerűen használható hangrögzítő alkalmazás és a könnyen kezelhető webes felület segítségével bárki, pillanatok alatt feltöltheti az általa felolvasott cikket az oldalra.

www.laprolhangra.hu

A felolvasással töltött idő kétszeresét számoljuk el IKSZ keretében végzett munkaként.

Letölthető fájlok

Letölthető fájlok