Mi a helyzet az IDB-vel?


idb

Az IDB (Iskolai Diákbizottság) elnökével, Kincses Ildikóval (5.b), és patronáló tanárával, Földvári Miklós tanár úrral készítettünk interjút.

Mennyiben változott az IDB, illetve annak feladatai az új oktatási törvény miatt?

Földvári tanár úr: Talán az egyik legnagyobb különbség, hogy a diákönkormányzatok eddigi vétójoga megszűnt, így már csak úgynevezett véleményezési jogunk van, de ezt már nem köteles az iskolavezetés figyelembe venni - gondolok itt például a házirend módosítására vagy akár bármelyik, a diákságot érintő programra. Persze a toldys IDB az évek során szinte mindenben egyetértett az iskolavezetéssel, úgyhogy reménykedünk benne, hogy ez a jövőben sem lesz másként.

Kincses Ildikó: Ezen kívül az IDB saját költségvetése is megszűnik, ezért el kell költenünk hamarosan az évek során felgyűlt pénzt, melynek legnagyobb része a papírgyűjtésekből származik. Már több ötlet is felmerült evvel kapcsolatban, reméljük, döntésünk elnyeri majd a diákság tetszését.

Van az IDB-nek valami konkrét terve az idei tanévre?

K.I.: Mindenképpen folytatni szeretnénk a tavaszi papírgyűjtés hagyományát, melynek nyertes osztálya szabadnapot nyer a következő tanévben. Az is fölmerült már gyűléseinken, hogy a papírért kapott pénzből esetleg az osztályok is kapnának, persze az általuk gyűjtött mennyiséggel arányosan.

F.M.: Így igaz, szerintem a papírgyűjtés az egyik legjobb IDB „találmány”. Valamint nagyon reménykedünk abban is, hogy az éves IDB-elnökválasztáson (ami általában január-február környékén lenne megtartva) végre több jelölt is indulna, és megint a diákok szavazataival lehetne eldönteni az új elnök személyét, mert sajnos ez már évek óta nem így történik a jelentkezők hiánya miatt.

Lenne esetleg valami olyan is idén, ami az elmúlt években vagy esetleg még soha nem volt?

F.M.: Nagyon jó gondolatnak tartjuk az iskolakert létesítését. A kert érdekesebb közeget nyújtana a diákoknak, például a biológiatanuláshoz. Gondoljanak bele, mennyivel kedvezőbb lenne a tanult növényeket élőben is megtekinteni, megfigyelni. Természetesen ehhez is sok szervezés szükséges, de bízom benne, hogy meg tudjuk oldani.

K.I.: És persze a kert szép látványt is nyújtana. Másik fontosabb ötletünk a diákok saját koncertjének szervezése. Igaz, régebben ez rendszeres, éves program volt, de most megint vissza szeretnénk hozni a köztudatba. Iskolánk sok zenével foglalkozó és zene iránt érdeklődő diákkal büszkélkedhet, ezért ennek a rendezvénynek is fontos szerepe lenne. Ami még mellette szól, hogy ez a tanulók saját koncertje, ezért nagy részét ők szerveznék, de persze a díszterem vagy a tornaterem helyszínül szolgálna. Nagyon örülnénk, ha a Battery Band is adna egy búcsúkoncertet, mivel a tagok idén ballagnak.

Ha már a programok szervezésénél tartunk, mit terveznek az idei diáknapokra?

F.M.: Már elkezdtünk gondolkodni a programlehetőségeken, de persze, mint ahogy a neve is mondja, ezek diáknapok, tehát nagyon szívesen várjuk a tanulók ötleteit a TDN kapcsán!

K.I.: Hozzátenném, hogy nemcsak a diáknapokat érintő gondolataitokkal, de minden más ötletetekkel, kérdésetekkel forduljatok hozzánk! Nagyon szívesen meghallgatunk titeket, és segítünk, ha tudunk!

Köszönjük az interjút!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék