Így látom a tanévetSzékely Gellért 2013-ban végzett nálunk. Azóta az ELTE TTK hallgatója. Ezt az esszét 4-es korában írta.

A tanévek csak az iskola hagyományos programjaiban hasonlítanak egymásra. Egyébként különböznek egymástól, mert új és új tantárgyakat kapunk (vagy jobb esetben adunk le), új elsősök jönnek, régi hatodikosok mennek el, egyre többet kell tanulni, néha változnak a tanárok, és persze mi is változunk.

Az év Porogi igazgató úr beszédével kezdődik. A lányoknak az iskolai ünnepélyekkor az általuk nem túl kedvelt matrózblúzt kell hordaniuk. Az évnyitó után összegyűlnek az osztályok diákjai, és megbeszélik az osztályfőnökökkel az évi programokat:

Közös program az október hatodikai aradi vértanúkról való megemlékezés. Októberben van még az elsősök gólyabálja, innentől válnak igazi toldyssá a gólyák. Elő kell adnia valamit a két osztálynak, majd a végzős diákok találnak ki nekik feladatokat. Október 23-án az ötödikes osztályok csinálják az ünnepély műsorát. Október végén van általában az őszi szünet.

Novemberben van a színjátszó fesztivál, mikor az elsősök és a hatodikosok kivételével minden osztály adhat elő egy-egy színdarabot. Ők találnak ki mindent: ők választják a darabot, beosztják a színészeket, díszletet, jelmezt készítenek, zenét keresnek hozzá… Nem kötelező szerepet vagy munkát vállalni a darabban. A héten minden osztály kétszer mutatja be, amit sok próba után sikerült létrehoznia. Az előadások megtekintése sem kötelező, de ha ráérünk, szerintem illik megnézni, ha már ennyi munkát fektettek bele iskolatársaink. November végén szokott lenni a szalagavató bál. A két hatodikos osztály közös- és osztálytáncokat mutat be. A keringőt és a palotást szinte minden évben eltáncolják, a többi rájuk van bízva.

Decemberben van az első koncertje az énekkarnak, a karácsonyi koncert. Itt énekelnek az énekkaros diákok, az énekfaktosok, és néha egy-egy tanár is. Majd a karácsonyi szünet kezdődik…

Az első félév januárban záródik le, a jegyek az elektronikus naplóba kerülnek be. Hagyományos naplót a 2008/2009-es tanév óta nem használunk, így a szülők és a diákok saját jelszavuk segítségével bármikor megtekinthetik jegyeiket. Januárban szokott lenni a sítábor, körülbelül 100 diák megy évente. Pár éve Nassfeldre járunk síelni, nagyon sok és jó sípálya van ott. Sítáborba természetesen olyan is mehet, aki még nem tud síelni, a tesitanárok oktatást is vállalnak. Sokan szeretik a tábort, jó a hangulata.

Márciusban is van iskolai ünnepély, a március 15-ei. Ennek lebonyolítása is az ötödikes diákok feladata. Március közepén van a TDN, vagyis a Toldys Diáknapok. Ekkor adja elő a Teátrum az idei darabját. Teátrumra akárki járhat, akinek van kedve színészkedni. A TDN alatt különféle programok vannak: tudományos előadások, nyelvi és matekversenyek, nyelvi csoportok előadásai, programjai, versfelolvasás. A hét végén van a városjáró vetélkedő, ahol pár fős csoportok versenyeznek egymással, a város különböző pontjaihoz kell eljutni, ott valamilyen információnak utánanézni, lefotózni, stb.

Húsvétkor van egy pár napos tavaszi szünet. Április végéig járnak a végzősök iskolába, ekkor van a ballagás. Az osztályok feladata termeik és az iskola feldíszítése.

Május elején, a két napos érettségi szünet ideje alatt mennek kirándulni az osztályok (a hatodikosok kivételével természetesen). Május végén van a majális, a sportnap. Itt lehet venni finom sütiket, találkozni a tanárok gyerekeivel…

Júniusban vannak a vizsgák a másodiktól negyedik évfolyamoknak. A másodikosoknak magyarból, a harmadikosoknak töriből és infóból, a negyedikeseknek pedig matekból és a természettudományos tárgyakból kell vizsgázniuk. Itt elsősorban a vizsgázás gyakorlása a cél. Ez alatt a vizsgaidőszak alatt mennek az első osztályosok erdei iskolába néhány tanárral. Június közepén befejeződik a tanév egy olyan ünnepéllyel, amilyennel kezdődött.

A nyári szünet után hasonlóan folytatódik minden.