"Kellemes meglepetés volt a Toldy"A második félév eleje óta új franciatanár erősíti a Toldy tanári gárdáját. Feltett szándéka, hogy minden diákja fantasztikus nyelvtudásra tegyen szert, rajong az irodalomért és Párizsért.

Most tanít először gimnáziumban?

Valóban, nyelviskolákban, magánúton már 6 évet tanítottam, de gimnáziumban ezidáig csak a tanítási gyakorlatomon voltam.

Milyennek találja a Toldyt?

Én is jó gimnáziumba jártam – a Radnótiba – és sokan ajánlották azzal Toldyt, hogy hasonló a szellemisége. Kellemes meglepetésként ért, hogy ez igaz. Szeretem, hogy jól lehet haladni a diákokkal, mert okosak (persze problémák mindig akadnak…) Mindent összevetve jó a Toldyban tanítani.

Miben más, mint az összes többi gimnázium?

A válogatott diákságról már beszéltem, és ha az eredmények szempontjából nem is fontos, de biztosan meghatározza az ide belépők hangulatát a gyönyörű, ódon épület és az iskola nagy múltja.

Milyen tanárnak tartja magát?

Szeretnék szigorú lenni – persze nem a fagyos hangulat a célom – szerintem fontos megtanulni franciául. A Toldyban az a jó, hogy nagy óraszámban (évfolyamtól függően heti 4-5 alkalommal) van franciaóra. Őrültség lenne ezt nem kihasználni. Keményen kell tanulni, hogy a diák a végén fantasztikus nyelvtudással hagyja el az iskolát.

Van már kialakult módszere a feleltetésnél, dolgozatírásnál?

Igen, azt már előre elhatároztam, hogyan fogom mindezt csinálni. Sok jegyet adok. Fontosnak tartom, hogy a szavakat számon kérjem, erre két módszerem van: általában az óra elején játékosan kikérdezem a csoportot, vagy röpdolgozatot íratok. Témazárót eddig egyet-egyet írattam, körülbelül három hét alatt gyűlik össze ehhez elegendő anyag. Az otthoni munkát is szoktam osztályozni, hiszen a nyelvtanulás csak úgy hatékony, ha iskolán kívül is foglalkoznak vele.

Mikor döntött úgy, hogy a francia nyelvvel szeretne foglalkozni?

Az egyik szakom az egyetemen a történelem volt, és mindenképpen valamilyen nyelvet szerettem volna mellé választani. (A bölcsészkaron nyelvszakon irodalomoktatás is folyik, ennek külön örültem, mert az irodalmat is kedvelem.) Az angol és francia kultúra közül az utóbbi sokkal közelebb állt hozzám, így egyértelmű volt a döntésem. Ezt azóta sem bántam meg, nagyon szeretem a franciát.

Járt már Franciaországban?

Igen, éltem is kint.

Inkább Párizst, vagy a vidéket szereti jobban?

Nem tudnék választani. Vidéken éltem, Párizs pedig nagy kedvencem, hatszor-hétszer jártam ott, megunhatatlan!

Ha az egyik csoportjával Franciaországba utazhatna, mit mutatna meg nekik?

Sok mindent, de elsőként a fővárost, hiszen Párizst látni kell!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék