TDN beszámoló (10) - Toldy AkadémiaA Toldys Diáknapok a tanulók számára egy érdekes és vidám időszak minden évben. Immár harmadszor volt lehetőségünk ezt megtapasztalni, és hagyni, hogy a forgatag „elkavarjon” bennünket.

Rengeteg különleges és érdekes programnak lehettünk szemtanúi, ilyen volt a Toldy Akadémia is, amelyet résztvevőként is megtapasztalhattunk.

Az Akadémia lényege, hogy néhány diák előadást tart egy tetszőleges tudományos témáról, és próbálja azt élvezhetően előadni a közönségnek és a zsűrinek.

Idén négy diák három érdekes előadásának lehettünk tanúi: Novotny Balázs (4.b), Borsos Bertalan (6.a) valamint mi, Fekete Áron (3.b) és Sass Péter (3.b) próbáltuk lenyűgözni a hallgatókat.

A fődíj egy Toldys talár, valamint egy süveg volt, amit teljesen megérdemelten Borsos Berci nyert, ezúton is gratulálunk neki.

article_image_3186.jpg

galéria megtekintése

Az első előadást Novotny Balázs tartotta. Címe A palládium katalizátor alkalmazása szerves anyagok szintézisében. A közönség bámulattal hallgatta a prezentációt (melyben rengeteg szakkifejezést és kémiai képletet láthattunk), miközben sokuk nem teljesen értette az elhangzottakat. A bemutató joggal nyerte meg a Tudományos Díjat, melyet akkor kap egy előadás, ha megfelelően használják a szakkifejezéseket és a pontos definíciókat. Lássuk be, mindez megtalálható volt a bemutatóban. A harmadik előadás után kivétel nélkül minden zsűritag kalapot emelt Balázs előtt.

A második előadás különlegessége az volt, hogy ketten adtunk elő egy témát. Az előadás címe pedig A korszakalkotó fegyver, az íj volt.

Az adott 25 percben az íjászat kialakulásáról, történetéről, valamint a különféle íj- és nyíltípusokról tartottunk beszédet szemléltető példával, egy reflexíjjal.

article_image_3187.jpg

galéria megtekintése

Erről az előadásról mint kívülálló nem tudunk beszámolni, azonban azt elmondhatjuk, hogy rengeteg készülődés és kutatás állt mögötte, valamint meg kellett küzdenünk azzal a feladattal is, hogy összepróbáljuk az előadást a társunkkal. Igyekeztünk az olyanok számára is érdekessé tenni az előadást, akik annyira nem konyítanak ehhez a "mesterséghez",így próbáltunk minél kevesebb és könnyebb szakkifejezést használni. Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy Porogi András igazgató úr díját megkaphattuk, és így elmondhatjuk, hogy nem volt hiába a sok munka, amit belefektettünk az előadásba, habár már az is megtiszteltetés volt, hogy egyáltalán harmadikos fejjel részt vehettünk.

A harmadik és egyben a győztes előadást Borsos Berci tartotta a 6.a-ból az Enigmáról.

Még résztvevőként is azt kell, hogy mondjuk, hogy ez az előadás tetszett a legjobban nekünk is. Elképesztően jól bánt a szavakkal, megmagyarázott minden szakkifejezést, így mindenki megérthette.

article_image_3188.jpg

galéria megtekintése

Elénk tárta, hogyan fejlődtek a titkos kódok, és hogy hogyan érkeztünk el az Enigmáig, valamint hogy hogyan lehetett ezeket megfejteni.

Összességében egy remek, élvezetes előadást hallhattunk, amit kár lett volna kihagyni.

Szerintem senkit sem ért meglepetésként, hogy a közönségdíjat és a fődíjat is Borsos Bertalan kapta meg, ezzel elnyerve a talárt, a süveget, valamint kapott melléjük egy agyagszobor-féle tárgyat is.

article_image_3189.jpg

galéria megtekintése

Rendkívül élvezetes délutánon vehettünk részt, és szerintem aki időt szánt rá, nem bánja, hogy látta. Reméljük, ezen élménybeszámolóval felserkentünk néhány diákot, hogy jövőre jelentkezzenek előadónak, vagy látogassanak el nézőként e csodás eseményre. Valamint ezúttal szeretnénk megköszönni Németh György tanár úrnak és mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy létrejöjjön ez a délután.

Két diák beszámolóját olvashattátok, akik sosem hitték volna, hogy valami, ami ennyire tudományos, szórakoztató és szép emlék lesz nekik.

article_image_3190.jpg

galéria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék