Megemlékezés a forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján2012. október 19-én, pénteken tartottuk meg az '56-os megemlékezést. Kora reggel megérkezett az 1954-ben gyártott Dodge típusú mentőautó.

A diákok, miközben megnézték a muzeális járművet, megkapták az aLap rendkívüli számát, amelyben további érdekességeket, naplórészleteket és 56-os jelmondatokat olvashattak.

A megemlékezésen az embermentést állítottuk a középpontba. A szakmai háttér megteremtéséhez segítséget kaptunk a Kresz Géza Mentőmúzeum munkatársaitól, elsősorban Debrődi Gábortól, a Markó utca intézmény igazgatójától. Október elején az iskolai megemlékezés majdani résztvevői meglátogatták a múzeumot, s felkeresték a pincekórházat is.

Az előkészítés, a felkészülés időszakában az 5. b osztály tagjai közül sokan sokat dolgoztak, a legtöbbet mégis Somogyi Dániel tette a program sikeréért: szervezett, rábeszélt, s veszekedett, ha kellett, kérlelhetetlen volt, ha éppen arra volt szükség, fotókat válogatott, mozgóképet szerkesztett, szövegeket dramatizált és tanácsokat adott.

A program három elemből állt: az iskola kapuja előtt álló mentőkocsival és az I. emeleten látható emlékfallal a korhangulatot akartuk megteremteni, a dramatikus játékkal felidéztünk néhány jellegzetes esetet és helyzetet, s meghívtuk dr. Kovács Gábort – aki 1956 októberében és novemberében mentősként teljesített szolgálatot –, beszéljen társainknak emlékeiről.

article_image_3741.jpg

galéria megtekintése

Cikk a toldys megemlékezésről

Videó a toldys megemlékezésről

article_image_3742.jpg

galéria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék