Németh György tanár úr kitüntetése


Írta:


Iskolánk történelemtanára harmadszor nyerte el a Pedagógus Kutatói Pályadíjat.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára minden évben meghirdeti a Pedagógus Kutatói Pályadíjat a közoktatásban dolgozó, egyúttal tudományos értékű kutatómunkát is folytató általános iskolai és középiskolai tanárok számára. A pályamunkákat a tudományterületnek megfelelő akadémiai kutatóintézet értékeli és bírálja, majd a szakbizottságok tesznek javaslatokat az MTA elnökének a díjak odaítélésére, amelyeket az intézmény főtitkára nyújt át. Tizenkét pedagógus részesülhet ebben az elismerésben.

Németh György, a Toldy Ferenc Gimnázium történelemtanára, a társadalomismeret oktatója, osztályfőnök, a társadalomtudományi munkaközösség vezetője 2017-ben – immár harmadik alkalommal – a Pedagógus Kutatói Pályadíj egyik kitüntetettje. A díjat 2017. január 25-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházában adták át. A megjelenteket Lovász László, az MTA elnöke és Török Ádám főtitkár köszöntötte.

Iskolánk pedagógusa a Petőfi ’72 című pályamunkájáért, az 1972. március 15-i spontán tüntetés történetének elemzéséért kapta az akadémiai elismerést. A kutatás mikrotörténeti látószögből tekintett a Kádár-korszak „középidőszakában” lezajlott eseményre. Politikai rendszereken átívelve nyomon követte a mindenkori hatalom viszonyulását március 15-éhez. Bemutatta az 1972-es tüntetésben résztvevők körét és motivációit, kísérletet tett a nap történéseinek rekonstruálására, életútinterjú segítségével a mikroszintű elemzésig próbált eljutni. Feltárta a megtorlás, a politikai szankciók alkalmazásának szintjeit, a letartóztatás, fogva tartás és a vizsgálat körülményeit, majd a politikai per sajátosságait.

A díjhoz szeretettel gratulálunk!

Cikk a díjátadásról

Letölthető fájlok

Letölthető fájlok