Toldysok az Európai ParlamentbenIskolánk, csakúgy, mint két évvel ezelőtt, az Euroscola program keretében idén is elnyerte a lehetőséget, hogy tanulói meglátogathassák az Európa Parlamentet.

Az Euroscola nevű program minden évben kétszer indít pályázatot, amelyen egy kvízt kell kitölteni, és a legjobb eredménnyel rendelkező iskolák diákjai ösztöndíjjal elutazhatnak Strasbourgba, ahol egy napig „politikusosat játszhatnak” a Parlamentben.

Idén 24 toldys diák és két tanár látogatott el Franciaországba. Hosszas megbeszélések és viták után, hogy hogyan, meddig és hova menjünk, kialakult a terv. Március 8-án indultunk a ferihegyi repülőtérről Stuttgartba, s onnan két busszal Strasbourgba. Itt meg kell jegyeznem, hogy a sztereotípia tévesnek tűnik, ugyanis a két német busz együtt több, mint két órát késett, ezért csak este 10-re érkeztünk meg. A szállás a város szívében volt, négy kiválóan felszerelt és nagyon kényelmes apartmanban laktunk.

A következő nap volt A NAP, amikor ellátogattunk a Parlamentbe. A beléptetés úgy zajlott, mint egy reptéren, tehát szigorúan. Ezután egy hatalmas étkezőben kellett gyülekeznünk, ahol reggeli és kávé várt minden fáradt fiatalt. Ahogy egyre több és több diákcsoport érkezett a terembe, az embernek olyan érzése támadt, mintha Bábel tornyánál lenne. 21 országból jöttek tanulók és mindegyik egyszerre beszélt más és más nyelven. Miután az összes országból megérkeztek a diákok, mindenki elfoglalhatta a helyét az ülésteremben. Először bemutatták az EU-t, hogyan működik, majd kipróbáltuk a szavazást is. Ezután skype-on keresztül beszélhettünk egy francia parlamenti képviselővel. Először ő beszélt a munkájáról és az ülésekről, aztán mi is feltehettünk neki kérdéseket.

A délelőtt utolsó programja az iskolák bemutatása volt. Voltak vicces és érdekes beszédek, a ciprusiak például rapeltek, az észtek pedig viccekkel dobták fel a szövegüket.

02-2017-05-17-15-58.JPG

Mátrai Magdolna felvételegaléria megtekintése

Ezek az események különböző nyelveken zajlottak, az említett képviselő például franciául beszélt, de volt egy olyan dolgozó is, aki olaszul. Ha valaki nem értett valamit, a tolmácsok angolra, németre és franciára fordítottak, és nekünk csak fel kellett vennünk egy fejhallgatót, amelyen párhuzamosan követhettük a beszédet.

Az ebédszünetben visszatereltek minket az étkezőbe, és az étel mellett egy játék is várt minket. 21 kérdés 21 különböző nyelven. Négy különböző nemzetiségűnek össze kellett állnia, és mások segítségét kérni, hogy fordítsák le a kérdéseket. A nap végén pedig a legjobb négy csapat játszhatott a győzelemért.

A szünet után következett az, amire előtte még itthon felkészültünk. Hat négyfős csoportban készültünk fel egy témából: környezetvédelem, biztonság és emberi jogok, migráció és emigráció, Európa jövője, a fiatalok foglalkoztatása és a fejlesztési segély.

04-2017-05-17-15-58.JPG

Mátrai Magdolna felvételegaléria megtekintése

A megbeszélésnél minden országból volt ott egy négyfős csoport, melyeknek két órája volt, hogy megvitassák, mit mondanak majd el az ülésteremben. Nekik kellett 5 perc alatt bemutatni a felmerült ötleteket, amikről utána valamennyi résztvevő szavazhatott, hogy elfogadja-e vagy sem. A szóvivőt és az elnököt a csoportnak kellett megválasztania. A hat csoport által választott elnök és szóvivő között pedig 3 magyar volt: Barthó Bence (5. a) az emberi jogok szóvivője, Cook Rebeka (4. a) a fiatalok foglakoztatásának az elnöke és Kiss Eszter (5. b) a fejlesztési segély szóvivője. Mindhárman nagyon jól szerepeltek, és az ötleteiket meg is szavazták. Az utolsó programja a napnak a kérdéssor győzteseinek a versenye volt. A négy csapatból itt is képviseltük magunkat, Posta Donát (5. a) és Székely Anikó (5. b) csapata is döntős lett. A döntő kérdései Európáról szóltak, de voltak zenei kérdések is.

A nap legvégén még meghallgattuk az EU himnuszát, az Örömódát, majd szép lassan mindenki elhagyta a Parlamentet. 

Másnap megnéztük Strasbourgot, a Modern Művészetek Múzeumát, sétálgattunk a folyóparton, majd következő nap Baden-Badenben láttuk a Merkúr-hegyet, a „nagy kilátást”, a várost, és mentünk fürdőbe is. Az utolsó napon, a repülő indulása előtt Stuttgartban egy kedves magyar úr vezetett körbe, és még a Mercedes múzeumba is elvitt minket.

05-2017-05-17-15-58.JPG

Mátrai Magdolna felvételegaléria megtekintése

Öt felejthetetlen napot töltöttünk Strasbourgban, rengeteg új élményben volt részünk, nehezen tudtuk otthagyni ezt a gyönyörű várost.

 

06-2017-05-17-15-58.JPG

Mátrai Magdolna felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék