Toldys sikerek a Magyar Innovációs Szövetség országos versenyénMájus 24-én, szerdán került sor a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadására, amelyre iskolánk két diákja is meghívást kapott.

A Magyar Innovációs Szövetség 1991 óta hirdeti meg minden évben az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt az EU-versenyek mintájára.

Nevezni lehet bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, illetve javaslattal a természettudományok (biológia, fizika, kémia, földrajz), a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.

Idén összesen 103 pályázat érkezett be, amelyből a zsűri végül 68 pályázatot fogadott el és javasolt kidolgozásra. A kidolgozás során a továbbjutott versenyzőket 2 zsűritag segítette. Végül a legjobb pályamunkákat a zsűri első, második és harmadik díjban, kiemelt dicséretben vagy dicséretben részesítette. Iskolánk két diákja, Barthó Bence és Posta Donát (5. a) pályamunkája kiemelt dicséretben részesült, és ezzel meghívást nyertek a kiállítással egybekötött ünnepélyes díjátadásra, amelyet az Ericsson lágymányosi komplexumában tartottak. Donáték pályázatukban létrehoztak egy ködkamrát, és illesztettek hozzá egy mesterséges intelligencia alapú alakfelismerő szoftvert, amelyek együttesen alkalmasak a kozmikus sugárzás detektálására, mindezt megfizethetően és nyílt tervdokumentációval, a hazai iskolai felhasználás érdekében. 

A kiállításon az összes díjazott és kiemelt dicséretben részesült pályamunkát megtekinthettük, így láthattunk például okoskesztyűt, amely segítségével a jelnyelvet nem ismerők is kommunikálhatnak siketekkel, vagy megtekinthettünk egy 3D nyomtatóval készült holdbázist, illetve szemügyre vehettünk egy új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzort, amely a pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját. 

dsc_0036-2017-05-30-03-02.JPG

Mátrai Magdolna felvételegaléria megtekintése

Bencéék páratlan eredményét több hónapos kemény munka előzte meg. A ködkamra ötletét Dunajszki tanárnőnek köszönhetik a fiúk, amelynek első változatával a tavalyi TDN-re készültek el a Jermy Tibor Alapítvány támogatásával. A bemutatón jelen volt Tóth Zsolt, az EPS Budapest Young Minds Section atomfizikai elnöke, aki az előadásuk után felajánlotta a lehetőséget, hogy a Fizika Mindenkié 2.0 rendezvényen, az ELTE TTK Eötvös termében is tartsanak egy előadást. Innen pedig szinte egyenes út vezetett a sikerhez. A második bemutatóra tovább tökéletesítették a kamrát, majd részt vettek egy, a National Instruments és a KutDiák (Kutató Diákok Mozgalma) által szervezett őszi táborban, ahol megismerkedtek Vízi Tiborral, aki bevezetette őket az adatgyűjtés és elemzés világába a LabVIEW fejlesztési környezet és a myDAQ eszköz segítségével. Szintén itt hallottak először az innovációs versenyről is, és határozták el, hogy részt vesznek rajta. 

Gratulálunk a sikeres szerepléshez és a rangos elismeréshez a fiúknak, köszönjük nekik, hogy tovább öregbítik iskolánk hírnevét. Ezúton biztatunk mindenkit, akinek van egy jó ötlete, dolgozzon rajta, és bátran vegyen részt a jövő évi versenyen.

dsc_0049-2017-05-30-03-02.JPG

Mátrai Magdolna felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék