Beszámoló: a IV. Kárpát-medencei kémia tábor2012. márciusában Zentán rendezték meg a kémia tábort, ahová a résztvevők Szerbiából, Erdélyből és Magyarországról érkeztek.

Immár hagyomány, hogy a szervezők meghívják a Curie Kémiaverseny országos döntőjének első helyezettjeit és tanárukat. Novotny Balázs (4.b) sikeres szereplésének köszönhettük a meghívást.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium adott helyet a három napos rendezvénynek, melyet a gimnázium tanárai szerveztek. A rendezők által megfogalmazott célok:

A tábor idei programjával Szent-Györgyi Albert Nobel díjas tudósunknak tisztelgett (75 éve vette át a díjat). Mottóul is egy tőle vett idézet szolgált:

„Felfedezni valamit, annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki.”

article_image_4256.jpg

galéria megtekintése

Az első nap a tábornyitásról és az ismerkedésről szólt. Nagyon szívélyes fogadtatásban részesültünk. Estefelé a magyar konzulátus képviselője köszöntötte a résztvevőket és meghallgathattuk a 0. előadást Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról. Ezután egy kis városnézés következett a vendéglátókkal.

A következő két napon elég feszített tempóban zajlottak az előadások. Elismert szerb és magyar tanárok, kutatók révén ismerkedhettünk meg pl. a fémionok biológiai szerepével, a rákellenes fém-komplexekkel, a környezet- és élelmiszervizsgálatokban alkalmazott gyorstesztek fontosságával, a nanocsövek és a nanotechnológia nyújtotta új lehetőségekkel, a gyógyszerkutatás és fejlesztés irányaival, stb. Érdekes volt a „Csodaszerek, áltudományok a kémia szemszögéből” című előadás, amelynek talán sikerült eloszlatnia néhány tévhitet. Természetesen a kísérletek sem maradtak el. A látványos bemutatók (lángok, füstfellegek, robbantások, stb.) mellett a diákok csoportokban maguk is kipróbálhattak számos dolgot. A tanulók megtekinthettek egy élesztőgyárat is. Itt kiderült, hogy mi mindennek kell ahhoz történnie, hogy megvehessünk az élelmiszerboltban egy kis kocka élesztőt.

Az utolsó napon a bolyais diákok tartottak öt perces prezentációkat saját kutatásaikról, méréseikről. Az egykori diákok pedig beszámoltak egyetemista életükről, ill. az ott folytatott kutató tevékenységükről.

A tábor zárásakor meglepetés várta a résztvevőket. Egészen különleges formában tálalták fel a süteményt, ami stílusosan nem volt más, mint egy muffinokból kirakott periódusos rendszer, természetesen tűzijáték kíséretében. Mindenki kiválaszthatta és elfogyaszthatta a neki legkedvesebb elemet.

Úgy vélem, tanár, diák számára egyaránt nagyon tartalmas, élményekben gazdag napokat tölthettünk el Zentán. Nagyon jó volt látni, megtapasztalni azt is, hogy ebben a kisvárosban milyen békésen, egymás értékeit megbecsülve, tiszteletben tartva élnek együtt szerbek és magyarok.

 

címkék