Szociopoly a Toldyban30 napos kísérlet három órában a 3. a-ban.

 

"Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével –, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak)."

A fenti sorokat a www.szociopoly.hu oldalon olvastam pár éve, miután egy rádióbeszélgetésben megemlítették a Szociopoly-t, és rákerestem az interneten. Hamar kiderült, hogy maga a társasjáték megvásárolható, de éreztem, nekem először látnom kell, hogy zajlik egy ilyen foglalkozás. Váratlanul adódott az alkalom, hogy elhívhattam Meszleny Esztert és munkatársait a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól, vezessék végig a 3. a diákjait azon a bizonyos egy hónapon.

Az osztályt kétfelé bontva "családokba" osztották a játékmesterek. Mindenki kapott választott családja méretéhez igazodóan valamekkora kezdő pénzösszeget, majd elindult a harminc napos kálvária. A gyerekek csak kapkodták a fejüket, ahogy sorjáztak a befizetendő számlák, jöttek a váratlan helyzetek. Dönteniük kellett, hogy milyen munkát vállalnak el, ha egyáltalán jutott nekik valami. Mit tegyenek, ha megbetegedett a gyerek, vagy beázott a ház? Szinte megoldhatatlannak bizonyul a túlélés, ha nincs annyi pénz, amivel a szupermarketig eljutnának, ezért marad a sokkal drágább kisbolt. Tényleg annyira jó ember Béla bácsi, aki mindenkinek szívesen ad kölcsönt? A nyerőgép valóban "nyerő"?

Sorolhatnám még az elgondolkodtató helyzeteket, de inkább arra bíztatnék minden osztályt, hogy próbálja ki ezt a játékot! Hátha ők ügyesebbek lesznek, mert nálunk bizony minden "család" adóssággal fordult a következő, minden bizonnyal így még keményebb hónapra.

20180524_125851-2018-06-28-20-12.jpg

Hobotné Molnár Erika felvételegaléria megtekintése

Három órát szántunk a programra, és ez sem volt sok. A szolgálat munkatársai minden felmerülő kérdésre megadták a választ, de gondolkodni való azért maradt így is bőségesen.