Negyedikben az egyetemenDecember 14-én, pénteken a 4. b osztály tanulói közül néhány szerencsés ellátogathatott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetébe.

Kiss Edina tanárnő már a tavalyi évben is lehetőséget biztosított az osztály egyharmadának az egyetem látogatására. Akkor a tanulóknak párokba állva kellett elvégezniük különböző kísérleteket (az egyetemi hallgatók kisebb-nagyobb segítségével). Bár más volt a program, idén nagyrészt olyan gyerekek mehettek, akik a tavalyi foglalkozáson nem vettek részt. Így kerültünk kiválasztásra tizenketten.

Az iskolából az első óra után közösen indultunk az egyetemre. Kisebb-nagyobb kalandok árán, de végül mindenki odajutott, és izgatottan vártuk, hogy először be-, majd kijussunk. Ugyanis egy kémiai szabadulószobába, azaz egy laborba mentünk. Egy óra állt a rendelkezésünkre, hogy a korábbi évek ismereteit, tapasztalatait felhasználva megoldjunk hét különböző kémiai feladványt kísérletek formájában, és a másik csapatot hátrahagyva elsőként szabaduljunk ki.

Fiúk a lányok ellen versenyeztek, két hat fős csoport alakult. Mindkét csapat felhasznált pár segítőkártyát (ilyenkor kérdezhettünk valamit a hallgatóktól, akik egyébként nagyon segítőkészek és kedvesek voltak). A rejtélyes feladatok során találkozhattunk színes indikátorokkal, csapadékokkal, de volt titkosírás, sőt Fehling-próba is, amit csak idén fogunk tanulni, de ez sem jelentett akadályt. Végül a fiú csapat nyert, két perccel hamarabb találtak rá a kulcsra, de a lányoknak is csak negyven perc kellett. Jutalmat persze mindkét csapat kapott, úgyhogy senki sem távozott szomorúan. A kiszabadulás után még el voltunk foglalva a fényképek készítésével, hiszen ki tudja, mikor jutunk újra egyetemre…

Köszönjük szépen a tanárnőnek, és a Kémia Szakmódszertani Részlegnek a lehetőséget, nagyon jól éreztük magunkat. A hallgatóknak pedig külön köszönet, hogy elviseltek minket.

img_4963-2018-12-31-08-54.jpg

dr. Kiss Edina felvételegaléria megtekintése