Újraélesztési oktatás a ToldybanSzász András tanár úr beszámolója a Közép-Budai Tankerület és az Országos Mentőszolgálat közötti együttműködési megállapodás alapján tartott képzésről.

A Közép-Budai Tankerület és az Országos Mentőszolgálat közötti együttműködési megállapodás keretében iskolánk hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulóinak is lehetőségük nyílt megismerkedni a "laikus újraélesztés" jelentőségével és folyamatával.

A helyzet specialitását adta, hogy az oktatást én mint az iskola testnevelő tanára tartottam. Ennek oka az volt, hogy a tanév elején engem delegált a Toldy a továbbképzésre, és így a program keretében én kaptam "kiképzést" az OMSZ munkatársaitól.

Az oktatási napokat február elején szerveztük meg. A diákok megismerkedtek az újraélesztés elméletével, majd a gyakorlat folyamatával és végül ők is elsajátíthatták az alapvető életmentő technikákat.

Tanulóink nagy érdeklődéssel figyelték az életmentés gyakorlatát, és igyekeztek minél pontosabban memorizálni a legfontosabb kulcsmozzanatokat. Sok kérdés merült fel a különféle, mindennapi életünkből vett szituációk kapcsán, ami diákjaink gyakorlatias gondolkodását is dicséri. Az oktatás végén mindenkinek lehetősége volt felnőtt újraélesztő torzón gyakorolni a helyes technikákat, illetve láthatták az újraélesztésben fontos szerepet játszó félautomata defibrillátor (AED) készülék működését és annak speciális jellemzőit.

20210204_075047-2021-02-23-17-58.jpg

galéria megtekintése

Különösen hasznos és talán életre szóló ismereteket sikerült átadni hetedik és nyolcadikosaink számára, hiszen bármikor kerülhetnek olyan helyzetbe mindennapjaik során, amikor ezt a tudást alkalmazva megmenthetnek egy vagy akár több életet is. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában a segélynyújtás elmaradása jelenti a legtöbb problémát. Ezért kiemelten fontos, hogy félelmeinket legyőzve merjünk segítséget nyújtani a bajbajutottaknak.

Összegezve úgy gondolom, hogy egy nagyszerű, kézzel fogható és tartalmas programot sikerült a gyerekekkel közösen lebonyolítani, ami minden résztvevő számára emlékezetes marad.

Legyél te is Hős!

20210204_075921-2021-02-23-17-58.jpg

galéria megtekintése