Farkas Dorka (2.b) kitüntetéseA facebookon minden második képen ülőtartást csinál. Szobrok tetején, padokon, korlátoknál, a villamosra várva. Ő Farkas Dorka, a tornászlány, aki most kapta meg a Jó tanuló, jó sportoló díjat.

Bár igazából nem tornázik, az ő sportja egészen más: sportakrobatika. Náluk a sport családi vonás, a húga is vele versenyzett áprilisban Amerikában.

Hallottam, hogy áprilisban részt vettél egy versenyen Amerikában, Disneylandben. Elmondanád nekem, hogy mi is ez a verseny pontosan, hogyan is történik?

Ez a verseny sportakrobatika sportágban egy világbajnokság, amit 2 évente rendeznek meg, és ezen a versenyen mi, abban a kategóriában indultunk, ami 16 éves korig van. A versenyen 30 ország indult, amiből mi huszonkettedikek lettünk. Ez az utóbbi évekhez képest egy nagyon jó eredmény.

Most az előkészületekről beszélj egy kicsit nekünk, az edzés hogy zajlik ilyenkor, mikor kezditek a felkészülést?

Az előkészületeket már régebben elkezdtük, de ellenőrző versenyeken kellett részt vennünk, és amikor már az utolsón is továbbjutottunk, akkor kezdtünk el igazán keményen edzeni, a hét minden napján. A világbajnokságra körülbelül egy hónappal előbb kezdtünk el készülni, amikor kaptunk egy koreográfust, aki megcsinálta a gyakorlatunkat. Sokkal többet erősítettünk, nyújtottunk, és mindenre nagyon rákoncentráltunk a lányokkal.

Tehát akkor te csapat formációban indulsz, vagy esetleg egyénizel?

A sportakrobatika egy csapatsport, lehet duó, hármas vagy négyes. Mi egy női hármasban indulunk, amiben különböző dobásokat vagy gúlákat csinálunk. A dobásokhoz két nagyobb és egy kisebb lány kell, aki ez esetben pont a húgom...

Akkor nálatok ez családi vonás, úgy látom. Végül beszélj nekünk egy kicsit a tavalyi évben megnyert jó tanuló-jó sportoló díjadról. Hogyan lehet egy ilyen díjat megkapni?

Amit utoljára kaptam, az a Köztársasági Jó Tanuló-Jó Sportoló Díj, amit az országban kb. 90-en kaptak meg. Ehhez egy országos versenyen elért első helyezés és egy kitűnő bizonyítvány kell. A díj pedig egy elismerés és egy szobrocska.

Dorka, az utolsó kérdésem, hogy ezt a sportot te már kiskorod óta űzöd, hogy ilyen nagy eredményeket értél el?

Nem, én még csak 4 éve csinálom, de persze azelőtt is tornáztam már!

Nagyon köszönjük, és sok sikert a jövőben is!

Dorka a YouTube-on itt és itt látható.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék