"Már 19 éve vezetem a Toldyt..."Interjút készítettünk Porogi András igazgató úrral. Arról kérdeztük, hogy miért kapta meg a Budapestért díjat.

Igazgató úr! Gratulálunk az elismeréshez. Mi a Budapestért díj lényege?

Ezt a díjat november 17-én, Budapest születésnapján (1873-ban ezen a napon fejeződött be Pest, Buda és Óbuda egyesítése) adják át azoknak, akik a fővárosért tesznek valamit, a városigazgatás, a rendvédelem, a közoktatás, a tudományok vagy a művészetek területén végzett tevékenységükkel, munkájukkal hozzájárulnak Budapest fejlődéséhez.

Mit gondol, miért kapta meg a díjat?

Azért, mert az iskolánk évtizedek óta jól teljesít. Egy olyan intézmény vezetője vagyok, ahol magas színvonalon folyik az oktatás. Szerintem tulajdonképpen a Toldy működését értékelték, s valójában az iskola képviseletében vettem át a díjat.

Számított-e a díjra?

Nem, az ember nem számít díjakra, csak amikor már mondják neki, akkor… Arra egyébként korábban gondoltam, hogy a Toldy Ferenc Gimnáziumnak a munkáját és az eredményeit a fővárosban valamikor elismerik…

Milyen érzés volt átvenni a díjat?

Jó érzés… Az iskolahasználók, a szülők, továbbá a budapesti polgárok jó véleménnyel vannak az iskolánkról, tehát ez valamennyire annak a munkának a visszaigazolása, melyet mi itt végzünk. Már 19 éve vezetem a Toldyt. A díjátadást a fővárosi közgyűlés dísztermében rendezik meg, elég szép külsőségek között. Kiváló emberek társaságában vettem át az elismerést a főpolgármestertől. Olyan emberekről van szó, akik sokat tettek a városért, mint például Gáspár Sándor színész vagy Sándor György „humoralista”, továbbá kitűnő sportolók is megkapták az elismerést. Jó társaság gyűlt össze.

Jár valamilyen kötelezettséggel a díj?

Kötelezettséggel nem jár… Kötelezettségekkel az jár, hogy a Toldy Gimnázium igazgatója vagyok, tehát tőlem joggal várhatják el a diákok, a kollegáim, a szülők és az intézményt fenntartó kerületi önkormányzat is, hogy mindent megtegyek a színvonal fenntartása érdekében.

Hol tartja a díjat?

Egyelőre még nem tartom sehol… Majd meglátom…. A karácsony előtti rendrakás idején megtalálom ennek is a helyét.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék