Szavalóverseny 2014 - első fordulóA szavalóverseny első fordulójának témája "harc és irodalom" volt. Február 25-én rendeztük.

A versenyzők a „harc és irodalom” témában adtak elő. Sokféle hangulatú, témájú művet hallottunk, az ókortól egészen a huszadik századig külföldi és magyar alkotásokat egyaránt, élvezetessé és sokszínűvé téve a versenyt.

A komoly téma ellenére viszonylag sokan, 25-en jelentkeztek, a tanári kar és a hallgatóság nagy örömére. A versenyzők közül 15-en jutottak tovább a második fordulóba. A zsűri a szavalatokat a szövegtudás, a vers megfelelő értelmezése és természetesen az előadásmód szempontjából értékelte.

Nagyon sok színes és változatos verseket volt szerencsénk hallani, olyan neves magyar és idegen költőktől, mint Radnóti Miklós, Varró Dániel, Babits Mihály, Gyóni Géza, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Tóth Árpád, Wass Albert, Ady Endre, József Attila és az első költőnő, Szapphó. A versek témái is különfélék voltak: az ókori ember jellemétől és gondolkodásától A túl a Maszat-hegyen át a második világháborúig mindent rengeteg látásmóddal, változatos stílussal mutattak be nekünk a kicsi és nagy toldys diákok egyaránt.

Nagy élmény volt ezeket a szavalatokat meghallgatni és átérezni. Ezúton gratulálunk minden versenyzőnek, különösképpen a továbbjutóknak. A második forduló témája a „béke és az irodalom” lesz. Kíváncsian várjuk a folytatást!

kapcsolódó archív cikkek

címkék