OSZF '22 - Képzelt betegA 10. a előadásáról (amelyen az eredetivel ellentétben senki sem lett rosszul) valóságos kritika készült.

A színjátszó hét keretében a 9-10-11. évfolyamos tanulók különféle darabokat adtak elő. Az én választásom a képzelt beteg című Molière-darabra esett. Azt hiszem, jól sikerült választás volt, igazán szórakoztató előadásnak lehettem részese.

A világ drámairodalmának egyik legkiemelkedőbb komédiaírójának tartják Molière-t. Nem csak a saját korában volt kiemelkedő komédiaszerző, színész és rendező, hanem írásait a mai napig gyakran adják elő a színházak. A 10. a idén a szerző utolsó, 1673-ban készült művét vitte színpadra.

A darab főszereplője egy gyógyíthatatlan hipochonder, akit állandóan orvosok vesznek körül. Még lányát is egy orvoshoz szeretné hozzáadni, annak ellenére, hogy Angyalka (ő a lánya) másba szerelmes. Azt szeretné, hogy mindig kéznél legyen valaki, aki tud rajta segíteni. Közben a vagyonára éhes felesége már alig várja, hogy Aragan (ő a ,,beteg”) távozzon az élők sorából, így megkaparinthassa a vagyonát. Szerencsére Aragan öccsének támad egy korszakalkotó ötlete, ami gyógyszer Aragan minden bajára: legyen ő maga orvos.

Nagyon színvonalas előadás volt, humorban gazdag komédiát láthattunk. Nagyon tetszett a szereplők színészi játéka, számomra a legkiemelkedőbb Toinette (a szobalány) és Béralde (Aragan öccse) alakítása volt. Az egész előadás egy szobában játszódik hétköznapi emberekkel, így a díszletek és a jelmezek nem igényeltek különösebb ráfordítást, de nekem nem volt hiányérzetem. A rendezők is jó munkát végeztek, összességében szuper volt előadás volt.

2-2022-12-13-07-30.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Orvos lett-e Araganból? Hogyan? Ha nem tudtátok megnézni a fesztiválon a darabot, olvassátok el, vagy tekintsétek meg, amint lehet, színházban, és választ kaptok a kérdésekre!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék