OSZF '22 - Alíz CsodaországbanOláh Dórit úgy elvarázsolta a 9. b előadása, hogy sokáig tartott, mire visszatért a kritikák világába.

Nekem ez az előadás tetszett az egyik legjobban az idei színjátszón, több okból is kiemelkedő volt szerintem ez a darab.

A darabválasztás először igazán meglepett, kiváncsian vártam az előadást. Egy nagyon különleges és érdekes történet ez, az évfolyamtársaink pedig gyönyörűen mutatták meg azt, hogyan dolgozták fel ők, hogyan látták a hosszú hónapok alatt, és mit jelentett nekik az Alíz.

Az egyik ebédszünetben a rendezővel és a főszereplővel beszélgettem a darabról, hogy jobban belelássak abba, milyen élmény volt számukra az egész folyamat. A legjobb tapasztalatuk az volt, hogy a résztvevők mind a 32 tagjának igazán örömet okoztak a próbák. Hetek és hónapok alatt ők is megalakították a saját kis Wonderland-jüket.

A főszereplő Csodaországban rengeteg új tapasztalatot szerez, mire visszatér az emberek világába, megérti a körülötte lévő világot, megtalálja benne a helyét, megtudja, hogy ő nem csak az emberek világába, de az őrültekébe is éppen úgy beleillik.

2-2022-12-14-18-37.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

"Egy sikeres beavatás története"

Minden osztálynak nehéz megírni a számukra tökéletes szövegkönyvet, ez az Alízban sem volt másképp. A darab megírásánál Tim Burton filmjének szövegét vették alapul, ezt kellett átírniuk, színpadra vihetővé alakítaniuk. A rendezőnek nagyon fontos volt, hogy a karaktereket a színészekre szabja. Külső szemmel ez nagyon is sikerült, a karaktereket ösztönösnek, őszintének éreztem. A szereplők értették, hogy miért álltak színpadra, milyen fontos ott a jelenlétük és megtanulták, hogyan alkossák meg a karaktereiket. Minden színész önmagáévá formálta a karakterét, így váltak a nézők számára igazán szerethetővé.

A látványvilág, a szöveg, a jelmezek és sminkek és a díszlet egyaránt gyönyörűek voltak, nem csodálkoznék ha néhány év múlva dramaturgként, jelmeztervezőként, színészként, rendezőként vagy díszlettervezőként fogjuk látni a mostani 9. b diákjait.

3-2022-12-14-18-37.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

A darab hangulata engem személy szerint a Kispál és a Borz zenekar Húsrágó Hídverő c. dalára emlékeztetett. Abszurd volt, de szerethető. Őrült, és végtelenül emberi :).

A nézőkre volt bízva, milyen szemmel nézik az előadást. Lehetett ez egy szórakoztató mese királynőkről és sárkánygyíkokról, egy őrült álomvilág degenerált nyuszikkal, cincérekkel, kalaposokkal, egy lány története arról, hogyan találja meg önmagát egy idegennek tűnő világban. Lehetett mindez egyszerre vagy valami egészen más.

Mindenesetre az biztos, hogy a 9. b osztály bemutatkozása az osztályszínjátszó fesztiválon nagyon jól sikerült, megmutatták, milyenek is ők, milyen jó közöttük az összhang, és milyen nagy hatást tudnak gyakorolni a nézőkre.

5-2022-12-14-18-37.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Sokak nevében köszönöm nekik ezt az élményt!

kapcsolódó archív cikkek

címkék