Vigyázat, Vadnyugat!



Elkészült a 3-as nyelvi terem dekorációja - vadnyugat-tematikával.

„Nincs annyi indián ezen a kontinensen, amennyi le tudná győzni a 7. lovashadosztályt.”

Az idézet az amerikai polgárháború sikeres tábornokától, a legyőzhetetlennek tartott és az indiánok által 'Hosszúhajnak' nevezett George A. Custertől származik, akit lovashadosztályának minden tagjával együtt lekaszaboltak az indiánok 1876 nyarán a Little Big Horn folyónál.

Custer és a fehérek földfoglalása ellen harcoló indiánok (Geronimo, Red Cloud, Low Dog) történetéhez hasonlóan izgalmas és tragikus sorsú amerikai legendák fényképei és történetei láthatók, olvashatók a felújított tanteremben. Az arcképcsarnok bemutatja a híres-hírhedt törvényen kívülieket (Jesse James, Billy the Kid, Butch Cassidy), a törvény őreit (Wyatt Earp, Pat Garret), a vadnyugati hölgyeket (Calamity Jane, Pearl Hart). Néhány híres fejfamásolattal a kiállítás megpróbálja felidézni a csizmában -és néhány golyóval a testükben- elhunytak temetőjét, az Arizonában található Boothill Cemetery-t. Ezen kívül korabeli poszterek, körözési plakátok, falragaszok és egy börtönrács próbálja meg visszahozni a letűnt vadnyugat korát.

A felújítás nem jöhetett volna létre a Toldy Ferenc Alapítvány támogatása és Varga László tanár úr szakmai segítsége nélkül.

kapcsolódó archív cikkek

címkék