Kémiai kísérleti délutánLaczkó Bori és Tóth Gy. Bori (3.b) beszámolója a kémiai kísérleti délutánról.

Idén a TDN első programja a kémiai kísérletek délutánja volt. Az rendezvényt dr. Kiss Edina, Mátrai Magdolna és Szarkowicz Judit tanárnők készítették elő. Az előadásra nagyon sokan érkeztek, ezért a tervezett 14:45-nél kicsit később kezdtünk, mert akiknek nem jutott szék, még el kellett helyezkedniük.

Az első kísérletek során az oldatok színváltozással járó reakcióit figyelhettük meg. A "reggeli ital" című kísérletben például a mi kedvenceinket "állította elő" Szarkowicz tanárnő.

De nem csak a tanárok mutattak be kísérleteket, hanem a diákok közül is néhányan.

A negyedikesek éghető anyagokat gyújtottak meg, amelyek a kísérlet végére mégis épen maradtak. Először egy zsebkendőn próbálták ki, hogy működik-e a "varázslötyi", és miután sikerrel jártak, megismételték a trükköt egy ötszázassal és egy egymillió pengőssel is. Legvégül egy másik módszerrel a kezüket is "lángra lobbantották", ezt később mi is kipróbálhattuk.

Nagy lelkesedést váltott ki a "sugárhajtómű" nevű kísérlet is.

A tanárok bemutatója után mi is végezhettünk kísérleteket. Dolgozhattunk réz- és kobaltvegyületekkel, rajzolhattunk színtelen oldatokkal, amelyek mégis nyomot hagytak a speciális papíron, valamint elvégezhettük az "elefántfogkrém" című kísérletet is.

Röviden összefoglalva: nagyon izgalmas és szórakoztató program volt, az előző két évihez képest talán a legjobb, bár egy kicsit érződött Raák tanárnő hiánya.

kapcsolódó archív cikkek

címkék