OSZF '22 - Kulcskeresők



A 11. b előadásának értelmezéséhez a kulcsot Berkó tanárnő találta meg.

Egy 1975-ös interjúban Örkény István azt nyilatkozta, hogy minden – látszólag különböző – művében ugyanazt a kérdést próbálja a maga eszközeivel megválaszolni: milyenek is vagyunk mi, magyarok. Erre tesz kísérletet Kulcskeresők című drámájában is. És ezt a választ igyekezett felénk tolmácsolni a 11. b osztály a színjátszó fesztivál péntek esti előadásán.

A darab kezdetén egy zaklatott hölgy doboz-kupacok között idegesen keresi a kulcsait. A kulcsokat, amelyek életfontosságúnak tűnnek, a menés-maradás dilemma megoldásának kulcsait, amelyek meghatározhatják egész további életét. A kérdés nem egyszerű: élje tovább szorongással teli életét kudarcra kudarcot halmozó férje oldalán, vagy beismerve eddigi élete és házassága csődjét, kezdjen új életet.

A lakásban újabb és újabb szereplők jelennek meg, ki-ki magával hozva a maga dilemmáit, a maga kulcskeresésének keserédes, gyakran fájdalmas kérdéseit és ellentmondásait. A haldokló feleségét magára hagyó, vadidegen emberek életébe menekülő szerelő (Vida Balázs), a Nobel-díjas szerelmétől megváltást váró tudós (Süle-Szigeti Boróka) és az újságíró szerelméért aggódó lány (Szoboszlai Virág).

És persze a titokzatos Bolyongó. A Bolyongó, aki ki-be járkál a ház lakóinak zárt vagy nyitva hagyott lakásaiban, gátlástalanul kutakodik holmijuk között, elolvassa leveleiket, használja a telefonjukat, és észrevétlenül teljes jogú résztvevőjévé válik a lakók életének. Aztán megérkezik a férj, a pilóta (Békési Csongor), akinek a búcsúlevél szól, akiről a lánya már lemondott, aki miatt a Nelli, a feleség (Vojnits Virág) idegesen telefonálgat a reptéri tájékoztató irodába. És persze kiderül, hogy bár a pilóta igyekszik bagatellizálni a dolgot, megint baj volt a leszállással, épp csak sikerült elkerülni a katasztrófát.

2-2022-12-13-07-19.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

A bezárt, kulcsától megfosztott lakásban elkerülhetetlenné válik, hogy mindenki szembe nézzen problémáival, élete nagy kérdéseivel. Mit kezdjen Nelli a házassága kudarcával? Ki mellé álljon Katika, ha szerelme, Bodó (Ombódi Johanna) meg akarja írni a cikket apja szakmai alkalmatlanságáról? Hogy birkózzon meg Benedek a felesége elvesztésének gondolatával, és hogy legyen támasza utolsó óráiban? Érdemes volt-e a tudósnak 10 éven át várnia távkapcsolatban élő szerelmére? Lesz-e valami ebből a kapcsolatból?

Ott van azonban köztük Bolyongó (Lökkös Panni) is, aki néhány üveg pezsgő és néhány kegyes hazugság formájában felkínálja nekik a megváltást, a feloldozás mákonyát. Hogy a pilóta valójában megmentette a rábízottak életét a még nagyobb bajtól. Hogy Benedek úgysem tudna tenni semmit a feleségéért. Hogy Katinka helyesebben teszi, ha az apját választja az igazságot könyörtelenül kereső vőlegénye helyett. És hiába tör be a lakásba a valóság a sérültek és a pánikba esettek személyében, ez már nem tudja megzavarni azokat, akik a Bolyongó által felkínált ál-valóságban akarnak hinni.

Hát akkor ilyenek vagyunk mi, magyarok? Cselekvésképtelenségünket hamis illúziókkal álcázó tétova, manipulálható lelkek? Talán igen. Mindenesetre életünk súlyos dilemmáinkban talán megkönnyebbülést nyújt számunkra, ha valaki megerősít döntéseinkben, komfortot kínál, kiutat mutat és igyekszünk hinni neki. Ez persze csak egyfajta értelmezés, ki-ki megkeresheti a magáét.

3-2022-12-13-07-19.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Elgondolkodtató, gondolatébresztő előadást tett elénk a 11. b péntek este. Vajon az igazságkeresésre kell-e felesküdnünk, vagy a megnyugvást kínáló kompromisszumok elfogadása tesz boldoggá bennünket? Ezeket a kérdéseket előbb utóbb mindenkinek meg kell válaszolnia a saját élete kontextusában.

A szereplők és a rendezők mindkét utat kiválóan szemléltették, köszönet a tartalmas estéért.

3a-2022-12-13-07-19.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék