Gólyabál 2017


Írta:

Fotók:

Makra Tamás

Két írás is készült az idei gólyabálról.

Berta Míra, Incze Adél, Kálmán Angéla (1. a) beszámolója:

Gólyabál

2017. 10. 20. az a nap volt, amikor pizsamás gólyák járkáltak a számukra szigszalaggal kijelölt keskeny útvonalon. Ez csak azért fordulhatott elő a nagy múltú Toldy Ferenc Gimnáziumban, mert aznap volt a gólyabálunk.

A gólyabált megelőzően a gólyáknak (azaz nekünk) különböző feladatokat kellett végrehajtani. Ezek közé tartozott például, hogy pizsamanadrágot kellett viselnünk egészen a gólyabálig, valaki persze ezt úgy értelmezte, hogy hálóköntösben kell átvágnia a városon… Természetesen nem maradhatott el a pizsama mellől a mamusz és a plüssállat sem. Továbbá a végzősök igényelték, hogy egy fehér pólót is viseljünk, amire kedvükre firkálgathattak. Ám a nap fénypontja mégis a gólyabál volt. Az előadás, amin a szülők, testvérek, rokonok és a tanárok vettek részt, 4-kor kezdődött. Ekkor mutatkozott be az 1. a és az 1.b osztály. Először az 1. a produkcióját tekinthettük meg, akik toldys tévéműsort vetítettek a nézők számára, utána következtek a 1. b-sek, akik a gólyatábor felejthetetlen élményeit elevenítették fel.

1b-2017-11-16-18-39.jpg

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Ezek után a végzősök felszólították a szülőket, hogy sürgősen hagyják el az iskolát, mert ami ,,most” fog történni, az nem felnőttnek való. A távozásuk után, a végzősök színe előtt letettük a toldys esküt (tartalmát sajnos nem árulhatjuk el). Az esküt követően a gólyatáboros csapatokkal állomásról-állomásra haladtunk. Különböző feladatokat kellett teljesítenünk, mint pl. zenefelismerés, ételkóstolás, rajzos toldyvity vagy éppen ki kellett sminkelni bekötött szemmel a ,,bátor'' fiúkat (illetve egy végzős fiút is plusz pontokért). Az este megkoronázásaként ZTM-mel zártunk. Így persze nem maradhatott ki a fűnyíró tánc sem. A DJ-nek köszönhetően a hangulat remek volt, este nyolckor lett vége a felejthetetlen napnak. Mindenki boldogan és összefirkált pólóval tért haza.

Köszönjük a végzősöknek és a tanároknak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a csodálatos napot!

Kosdi-Kovács Zorka és Birinyi Flóra Lilla (1. b) írása:

1b2-2017-11-16-18-39.jpg

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

,,Fészekfoglalás”- avagy amikor valódi toldyssá váltunk

Beavatásunk már a gólyabál előtt megkezdődött. Hetek óta készülődtünk az eseményre, mulatságos és nem szokványos próbákon vettünk részt, és az izgalom mellett egy kis félelem is telepedett ránk.

Első komoly megpróbáltatásunk a végzősöknek szánt reggeli elkészítése és átadása volt. Másnap, a gólyabál napján, kínos érzést keltett bennünk, hogy pizsamában töltöttük a tanítási időt. Megnehezítette a dolgunkat, hogy külön praktikát kellett kifejlesztenünk az öltözködésre az október 23-i ünnepély és a testnevelés órák miatt. Emellett közlekedési útvonalaink komplikáltan rajzolódtak ki, szó szerint értelmezve, hiszen egész nap szigszalagok által határolt utakon kellett haladnunk.

1b3-2017-11-16-18-39.jpg

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

A tanítás végeztével az egész iskola teljes csöndbe és sivárságba borult. Akik az épületben maradtak, unottan várakoztak gólyatársaikra.

Két óra elteltével újfent hangzavar lepte el az iskolát, mindenki lázasan készülődött a valódi toldys és nem gólyakorszakunk kezdetével egyenértékű estére. Az osztálytermünkben akkurátus és markáns végeredményt hozó sminkelés folyt, ami nemcsak az előadásunkban, de szórakozásunkban is komoly szerepet játszott.

Mikor mindenki készen állt, elindultunk a helyszínre, utunk a díszterembe vezetett. Az a-sok előadásával, pontosabban vetítésével kezdődött a műsor. Ez igazán frappáns volt, mindenki élvezte. Ezután a mi színdarabunk került sorra, mi lepődtünk meg leginkább, hogy ilyen jól sikerült. A végén sok örömet és nevetést okozott oklevélosztásunk.

1b4-2017-11-16-18-39.jpg

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

A műsor végeztével már nem csak szórakoztattunk, de szórakoztunk is, azaz értelmetlennek tűnő, de mindenképp nevetséges feladatokon vettünk részt, a rúzsos feladat nagy kedvencünkké vált. Ezt követően a nagyokkal mulattunk a ZTM-en (Zenés-Táncos Mulatság).

Valahogy az egész estének legfőbb célja lett volna, hogy az ifjú (legifjabb) diákság kellemetlenül, sőt kínosan érezze magát. Ezt végső soron mindannyian megértjük, hiszen egy társaságot a közös élmények, ezeken belül is a kínos helyzetek tesznek közösséggé legkönnyebben. Talán velünk is elindult ez a folyamat, és ezt nagyon köszönjük azoknak, akik akár a legkisebb lépéssel is elősegítették ezt. Egyszer majd valódi közösséggé válhatunk.

 

1b5-2017-11-16-18-39.jpg

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék