TDN 2012 - Kémiai kísérleti délután„Színek és fények” címmel került sor az immár hagyományosnak számító programra.

Az előkészítésben és a lebonyolításban jelentős szerepet vállaltak az 5. osztályos kémia fakultációsok. Külön szeretném kiemelni Mayoria Manuel aktivitását.

A bemutató kísérletekben megpróbáltunk néhány természeti jelenséget is modellezni. Kétféle vulkánkitörésnek lehettünk szemtanúi, láthattunk fortyogó „lávát” és villámlásokat kémcsőben, ködképződést, stb. Fénytüneménnyel, robbanással, színváltozással, járó reakciókkal találkozhattak a résztvevők. Boitrelle Patrícia kristálycukorból szénoszlopot varázsolt, Manuel „óriás fogkrémet” készített, Pejó Pálma lila ködbe burkolta a terem egy részét.

A bemutatót tanulói kísérletezés követte, ahol szintén a színeké volt a főszerep. A jelenlévők kipróbálhatták néhány kristály színváltozását, a lángfestést, szénhidrátok és fehérjék színreakcióit, színes csapadékok képződését.

A tanulókísérletezésnél segítettek: Vas Anna, Zehetmayer Renáta, Réthy Dorottya, Huszák Juli és Sasfi Zsófi. Külön köszönet illeti Oszlányi Simont a plakátok elkészítéséért.

A kísérletezések után Raák Nóra élelmiszerbiztonsági mérnök előadásából megtudhattuk, milyen veszélyeket rejt a fiatalok körében manapság oly népszerű energia italok mértéktelen fogyasztása, más italokkal való társítása. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy nagyon könnyen el lehet érni az ártalmas mértéket, egy kiadós koffeinmérgezést. A tanulság egyszerű: energia italok helyett többet kell aludni.

Örömmel tapasztaltam, hogy a programon részt vett néhány nem kémia szakos kolléga is. Itt szeretném megköszönni Varga Barnabás tanár úrnak, az eseményről készített képeket.

kapcsolódó archív cikkek

címkék