Budapestiek SvájcbanAz idei svájci diákcsereprogram második felvonásáról készült beszámolót az elsőhöz hasonlóan Gilly Zsófi (5. a) írta.

Április 8-án a Liszt Ferenc repülőtéren várakoztunk az indulásra. A svájciak fantasztikusan sikerült szeptemberi látogatása után izgatottan vártuk a viszontlátás pillanatát. A korábbi évektől eltérően idén repülővel utaztunk.

Alig másfél óra elteltével megérkeztünk a zürichi repülőtérre, ahol a cserediákjaink családjukkal együtt fogadtak minket. Rövid köszönés, bemutatkozás után már el is indultunk és elkezdődött a hét.

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a Svájcban töltött hét életünk egyik legmeghatározóbb hete volt. Nem csak a nekünk szervezett csodás programok miatt, hanem főleg a nagyszerű emberek miatt, akiket kint megismertünk.

A hét folyamán rengeteg programban volt részünk. Állandóan történt valami, úgy tűnt, hogy a nap nem 24 órából áll, hanem legalább 30-ból. Reggelenként a winterthuri iskolában gyülekeztünk, s míg a svájci diákok tanításon vettek részt, nekünk különböző programokat szerveztek. Volt, hogy mi is megnézhettünk egy-egy ottani tanítási órát (ami meglepő módon sokkal érdekesebb volt, mint ahogy hangzik), előadást hallgattunk Svájc történelméről, vagy ellátogattunk a winterthuri galériába. Délben az iskolai menzán ebédeltünk, ami talán mindenki kedvence volt. Délután pedig a diákok által szervezett programon vettünk részt. Egyszer Winterthur belvárosával ismertettek meg minket vicces feladatok keretében, de volt hogy a Technorámát látogattuk meg, máskor pedig a svájci nemzeti sportot, a Schwingent probáltuk ki. De a számomra legkedvesebb nap az volt, amikor már délelőtt a svájci diákokkal kezdődtek a programok. Reggel kivételesen nem az iskolában gyülekeztünk, hanem egy buszmegállóban. Aznap ellátogattunk Appenzellbe, egy gyönyörű városba, majd felvonóval utaztunk Hoher Kasten csúcsára. S még aznap megnéztük a Maestrani csokigyárat.

Szombaton délután indultunk vissza, a zürichi repülőtéren sokan megkönnyeztük a búcsút.

Rengeteg kaland, gyönyörű helyek és csodálatos emberek. Ennyivel tudnám összefoglalni ezt a fantasztikus hetet.

kapcsolódó archív cikkek

címkék