TDN-beszámoló (4): Toldy AkadémiaIdén azt a megtisztelő feladatot kaptam, hogy egy osztálytársammal együtt a Toldy Akadémia konferansziéi lehettünk. A feladat ugyan megtisztelő volt, de egyben nehéz is.

Ahogy a szöveget megírtuk, megtanultuk elmondani, újabb problémák léptek fel. Megtudtam, hogy figyelni kell a zsűritagok titulusainak pontos megfogalmazására, minden előadó nevének helyes kiejtésére, csak a jelen lévő igazgatóhelyettesek köszöntésére. Később még azt is hozzátették, jó lenne, ha ki tudnám vasalni az akadémisták talárjait még az esemény előtt, mert kissé gyűröttek.Tán ez volt a legnehezebb feladat, de megérte a fáradozást.

A Toldy Akadémia 2013. évi ülését március 14-én, csütörtök délután tartottuk meg. A zsűri elnöke idén is Dr Alföldy Ferenc, iskolánk egykori diákja, Állami-díjas orvosprofesszor volt. A tekintélyes zsűri tagjai voltak: Wakai Seiji, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, a Japanológia Tanszék munkatársa, Dr Számvéber Norbert őrnagy, hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, levéltárvezető, Porogi András, iskolánk igazgatója, továbbá Kerkovits Nóra Melinda, a 2011. évi akadémiai ülés közönségdíjas előadója.

Az idei Akadémián a történelem került reflektorfénybe, négy ilyen tárgyú előadást hallottunk:

Az idei jól felkészült előadók izgalmas témákat választottak.

article_image_4367.jpg

galéria megtekintése

Kaszás Gergely előadásában egyértelmű volt a japán kultúrában való jártassága, komoly tudása.

Somogyi Dániel kivetített térképei, érdekes információi sok mindenkit ámulatba ejtettek.

Tereh Balázs humoros életrajzi előadása XII. Károlyról szellemes és tudományos is volt.

article_image_4368.jpg

galéria megtekintése

Az előadássorozatot Pónya Máté zárta, rendkívül informatív, szórakoztató hangvételű referátumával.

Az idei Akadémia nem a versenyről szólt, hanem arról, hogy érdekes dolgokat tudjunk meg, és színvonalas előadásokat hallgassunk, de azért persze az eredményhirdetés sem maradhatott el. Miután meghallgattuk a zsűritagok egyéni értékeléseit, kiosztották a díjakat.

A zsűri Tereh Balázst választotta az Akadémia tagjának, és a közönségdíjat is ő kapta. Gratulálunk!

article_image_4369.jpg

galéria megtekintése

Nekem nagy élmény volt az idei Toldy Akadémia, ami persze nem jöhetett volna létre Németh György tanár úr szervezőmunkája nélkül. Én jövőre is biztos elmegyek, hiszen e rendezvény szórakoztató és oktató jellegű is.

kapcsolódó archív cikkek

címkék