TDN 2016 - Toldy AkadémiaAz idei négy előadás összefoglalása és búcsú a műsorvezetőktől - a szerzők karrierjének veszélyeztetése nélkül.

Amikor az ember nagyon siet, hogy időben odaérjen valahová, megpróbálja belőni azt az ideális tempót, amit folyamatosan tud tartani anélkül, hogy fél perc után kifulladna. Mi is éppen ilyen állapotban próbáltunk odaérni a fizika előadóba - negyed órával kezdés előtt -, amikor találkoztunk a Franklin lépcsőn lefelé sétáló Denivel, akinek az a közlése, hogy „még a folyosón is áll a sor”, kimaxolta a kétségbeesésünket [a szerk. a szóhasználattól elhatárolódik], és inkább egy-egy fix ülőhely mellett döntöttünk egy tüdőnyi levegő helyett. Szerencsére még időben érkeztünk ahhoz, hogy az eset ne törje derékba az újságírói karrierünk. A fizika előadó szokás szerint tömve volt.

Mindenki sajnálatára kedvenc műsorvezető párosunk, Lujza és Gergő, idén utoljára kápráztattak el minket a zsűri értékelési szempontjaival. Nélkülük nem lesz ugyanaz jövőre az Akadémia.

Idén a megszokottnál is több tagja volt a zsűrinek. Szokás szerint Alföldy Ferenc professzor, Állami-díjas orvos, iskolánk volt diákja elnökölt. Mellette a zsűrihez tartozott Muskovits Krisztina, iskolánk pszichológusa; Dr. Buzinkay Géza történész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanára és egyben volt toldys diák; Dr. Veszprémy László történész, hadtörténész, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének igazgatója; Dr. Gelencsér Gábor filmtörténész, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmelmélet Tanszékének munkatársa; Porogi András, iskolánk igazgatója; továbbá a diák-zsűritag, Pintér Panka, a Toldy Akadémia 2015-ös győztese. A szempontok is a szokásosak voltak: megfelelés a tudományosság követelményeinek, a szemléltetés eszközeinek hasznosítása, az érdeklődés ébren tartása, a megközelítés eredetisége, a fogalomhasználat szakszerűsége, nyelvhelyesség, stílus. Az előadások legfeljebb 25 percesek lehettek.

Az első előadást Körömi Csongor (5.a) tartotta Szomszédok. A magyar televíziózás története a rendszerváltozástól az ezredfordulóig címmel. Egy ilyen előadás megtartása, szereplés a nyilvánosság előtt mindenkiből mást hoz ki. Csongi nyilvánvalóan nagyon izgult. Ha nem éppen egy vízzel teli poharat tartott a kezében, akkor a magával hozott pendrive végével gesztikulált. Kitért az európai, vagyis állami, és az amerikai, vagyis kereskedelmi modellre, valamint ezek keverékére Nagy-Britanniában. Szó volt a politikai háttér befolyásoló erejéről és az ehhez kapcsolódó híradós szerkesztőkről. Az előadó számba vette a magyar televíziózás mérföldköveit, a különböző csatornák és a nézettség alakulását. Elég nagy témát ölelt fel az előadás, sajnálatos módon a technika is csődöt mondott, a Szomszédok inkább csak az említés és a korszak szemléltetése, valamint a személyes kötődés miatt volt megemlítve, de a nagy kérdés mindezzel kapcsolatban az: a Netflix és a Spotify korában fog-e valaki holnap tévét nézni?

A második előadás, Gáspár Dánielé (5.a), a Góliáth, az óriásbálna címet viselte. Ebben valóban egy bálnáról volt szó, amit 1954-ben fogtak ki Norvégiában, és három üzletember ötlete nyomán preparált formában bejárta Európát – köztük Magyarországot is –, mindenhol nagy sikernek örvendve. Az egyes határátkeléseknél több nehézségbe is is ütközött mérete vagy az aktuális politikai rendszer miatt, viszont ennek ellenére több évtizedig járta Európa városait. Magyarországra 1961-62-ben, majd 1963-ban jutott el, a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat segítségével, és Dani el is tudott beszélgetni Eötvös Györggyel, az akkori igazgató fiával, aki sok személyes gyerekkori emlékéről számolt be nekünk. Németh Gábor író, forgatókönyvíróval is hallottunk egy interjút, aki filmet is készített saját emlékei alapján a bálnáról. Emellett érdekes volt a szemtanúk emlékeinek összehasonlítása, mennyire különböztek az egyes emlékek a helyekről, az időpontról és a körülményekről.

A következő előadó Bácskai-Nagy Barnabás (5.a) volt, előadásának címe Hadművészet. A szárazföldi hadviselés története. Barniról lehet tudni, hogy nagy történelemrajongó, és nem ez az első előadása a témában. Gyakorlottsága most is meglátszott: rendezetten, fejezetekre lebontva vette végig a fegyverkezés, harcmodor, stratégiák és indíttatások változását az ősközösségtől egészen a most is aktuális terrorizmusig. Az előadás mellé készített diavetítés is különleges volt; nagyon szép illusztrációkat  láthattunk, amik kapcsolódtak az elvétve beszúrt művészeti utalásokhoz is. Az előadónak előnyére vált az is, hogy hangsúlyozásával, előadásmódjával végig sikerült fenntartania a közönség érdeklődését – még a témában kevésbé jártasakét is.

Negyedik előadónk Farkas Dorka (6.a) Újrabeszélők. Bevezetés az afáziába címmel tartott előadást. Az afázia egy szerzett beszédzavar, a nyelv produkciójának és értésének hendikepje, ami az agy bizonyos területeinek károsodásával jön létre, például stroke következtében. Két fő fajtájában a beszéd képzésének és értésének nehézségei különülnek el, Dorka mindkettőre hozott nekünk szemléltető videót. Ma az afáziás betegek rendkívül kevés segítséget kapnak, gyakran értelmi fogyatékosnak vagy részegnek nézik őket. Magyarországon összesen egy afázia központ van, ahol a betegek segítséget kapnak terápiával és logopédussal, ez az Úrjabeszélők Egyesület, ahol Dorka is önkénteskedett. A probléma ezzel kapcsolatban abban áll, hogy nagyon kevés beteghez jut el a segítség, a kezelés költséges, és az emberek szinte semmit nem tudnak róla. Dorka végzett egy közvéleménykutatást az érettségi követelményben szereplő betegségek ismeretéről, valamint az afáziáról, és utóbbit elenyésző számban ismerik. Dorka mindenképpen szorgalmazná, hogy legalább csak említés szintjén, de jelenjen meg az afázia a középiskolai biológiaórákon.

Az előadások után következett a közönségszavazás, ami alatt a zsűri is meghozta döntését, most először nem titkos szavazással, hanem vitával és érvekkel hozták meg a végeredményt. A dicséretben és kritikában gazdag szakmai értékelés után jött az eredményhirdetés. Az igazgatói különdíjat Körömi Csongor, a diákzsűri különdíját Gáspár Dániel, a zsűri elnökének különdíját Bácskai-Nagy Barnabás és Gáspár Dániel is megkapta. A közönségdíjat Farkas Dorottya érdemelte ki. És végül meglett a győztes is: Farkas Dorka. Sok-sok gratuláció neki!

kapcsolódó archív cikkek

címkék