"Még mindig a beilleszkedési fázisban vagyok"Iskolánk új pszichológusával, Muskovits Krisztinával készítettünk interjút.

Miért választotta a pszichológusi pályát?

Még 16 éves koromban került a kezembe Carl Gustav Jung egyik könyve, ami nagy hatást gyakorolt rám. De érdekes, ekkor még nem gondoltam, hogy később pszichológus leszek. Eredetileg vegyészmérnöknek készültem, végül pedagógus és bölcsész végzettséget szereztem. Harmadéves koromban kezdett el igazán érdekelni a pszichológia, rengeteg pszichológiai témájú könyvet olvastam ekkortájt; illetve több egyetemi tanárom is megjegyezte, hogy szerintük lenne érzékem a dologhoz, és érdemes lenne a későbbiekben elvégeznem ezt a szakot is. A pedagógusként töltött évek még jobban megerősítették a pszichológusi pálya iránti elhivatottságomat, míg végül beadtam a jelentkezésemet az ELTE-re, ahol sikeresen lediplomáztam tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon.

Egyből gyerekekkel kezdett dolgozni?

Igen, középiskolában kezdtem tanítani.

Milyen tapasztalata van és milyen intézményekben dolgozott/dolgozik?

Pszichológusként csak általános iskolában van gyakorlatom, ezért is izgalmas kihívás, hogy most az általános iskolák mellett gimnáziumban is dolgozhatok. Módszertanilag vannak különbségek. Pedagógusként egyébként négy évet dolgoztam középiskolában, így ebből a szempontból van rálátásom a középiskolára.

Mik az eddigi tapasztalatai iskolánkról?

Szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen jó szobát kaptam. Ezen kívül az épület is tetszik, van egy sajátos hangulata. A kollégák is nagyon kedvesek, bár kicsit még úgy érzem, hogy még mindig a beilleszkedési fázisban vagyok – ami abból adódhat, hogy több helyen dolgozok, sok új embert ismertem meg, és még nem sikerült minden archoz nevet társítani. Majd idővel. :-)

Hogyan került a Toldyba?

Az 1. kerületbe jelentkeztem pszichológusként, és a Toldy Ferenc Gimnáziumba, valamint két másik iskolába nyertem felvételt.

Rendszerint megkeresik a diákok?

Az a tapasztalatom, hogy az idősebb diákok elsősorban maguktól keresnek meg, míg az általános iskolákban az alsó tagozatosokra inkább az a jellemző, hogy a szülőkön vagy a pedagógusokon keresztül jutnak el hozzám.

Köszönjük szépen az interjút!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék