"Különlegesnek tartom a Toldyban mind a tanárokat, mind a diákokat..."Az egyik órája után sikerült elkapnunk néhány kérdésre az iskola új testnevelés tanárát. Lőrincz Milán tanár úrral a kezdetekről, a Toldyban eddig látottakról, tapasztaltakról, valamint a folytatásról beszélgettünk.

Kezdésképpen érdekelne minket a Tanár úr gimnazista évei közül egy-két emlékezetes pillanat, esetleg akkori sporteredmény. Továbbá gondoljuk, ebben az időszakban döntött a tanári pálya mellett, tudna nekünk mondani ezek kapcsán egy pár szót?

Mind az általános iskolát, mind a gimnáziumot Bonyhádon jártam ki, itt élnek a szüleim, ez a „szülőhazám”. Gyermekkoromtól kezdve vonzott a sport, legfőképp az atlétika, ezért az általános iskolás éveimtől kezdve profi szinten űztem. Akkoriban szívesen indultam országos bajnokságokon, gyakran sikereket is elérve. Később ez is ösztönzött a testnevelési pálya valasztására.

Ki tudná nekünk fejteni, hogy mikor és pontosan miért döntött a testnevelés tanári pálya melett?

A sport mindig is nagy szerepet töltött be az életemben, szerettem volna minél többet megtanulni a sportokról. A döntés 11. osztályos koromban született meg bennem, ekkor tudatosult, mit szeretnék csinálni a jövőben. Mind az atlétika, mind az addig folytatott más sportok örömmel töltöttek el, szerettem csinálni őket, szerettem volna a jövőben átadni az eddigi tapasztalataimat, így esett a választás arra, hogy a Szegedi Egyetemre jelentkezzek.

Az itt eltöltött éveiben ugyanúgy sikerült folytatnia a profi atlétikát, vagy a tanulás esetleg közbeszólt?

Szó sincs ilyenről, szívem szerint folytattam volna az atlétikát, viszont az egyetemen nem volt ilyen típusú foglalkozás. Helyette az itt adódó lehetőségek közül a röplabdát preferáltam, így a mai napig szívügyem ez a sport.  Ezért is esett a választás arra, hogy a délutáni röplabda foglalkozásokat én tartsam.

Hogyan került a szegedi tanulmányai után Budapestre?

Szegeden csak a testnevelés tanári alapképzést végeztem el, Budapesten viszont sikerült megcsinálnom a mesterképzést. Szerencsére itt sikerült újra elkezdenem az atletizálást, amit a mai napig is rendszeresen csinálok.

Tudomásunk szerint a Tanár úr már tanított máshol is. Milyennek érzi a Toldyt, hogy már van a tanári pályán tapasztalata?

Igen, ez már a második iskolám, ahol tanítok, és különlegesnek tartom a Toldyban mind a tanárokat, mind a diákokat. Tetszik az az összhang, amiben a pedagógusok dolgoznak, valamint a gyerekek szellemisége is kiemelkedő.

El tudja képzelni magát a későbbiekben is ezen gimnázium falai között mint tanár, vagy esetleg érdekli, milyen lehet külföldön tanítani?

Szerintem ez a lehető legmegfelelőbb hely a fejlődésre,  ez egy kivételes intézmény, ahol örömmel tanítanak a tanárok. Viszont nem tagadom, kaptam már külföldi állásajánlatot, és elképzelhetőnek tartom a jövőben az ottani folytatást.

Utolsó kérdésként szeretnénk megtudni, hogy van-e valami hobbija, amit szívesen csinál a sport mellett, vagy csak egyszerűen mivel szereti tölteni a szabadidejét?

Leginkább a barátaimmal, ismerőseimmel szeretek lenni. Mindig is szerettem a társasági életet, soha nem voltam otthonülő típus, ami annak is köszönhető, hogy nem akartam a mai számítástechnikai világba bekapcsolódni ,mint játékos.

Köszönjük a Tanár úrnak a válaszokat, valamint sok sikert kívánunk mind a sportokban, mind a tanári pályán, és reméljük, hogy még sokáig gazdagítja iskolánkat szakértelmével!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék