Nyakas Szilárd elismerése


Írta:


Iskolánk egykori tanulóját (érettségizett 1962-ben), honlapunk több cikkének szerzőjét Mikszáth-díjjal tüntették ki.

A 14. alkalommal átadott elismerést, amellyel, a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenységet, illetve rádiós műsorvezetői munkát díjazzák, májusban vette át Nyakas Szilárd.

Az alábbiakban Talpassy Zsombor rendező, forgatókönyvírónak a díjátadáskor elhangzott laudációját közöljük.

"Megtisztelő, felemelő és felelősségteljes felkérés olyan személyiség életét betűkbe rendezni, akihez ráadásul több évtizede baráti érzések kötnek. Egyben szép feladat is felfedni fontos állomásokat és tényeket egy ember életutazásáról. Egy ízig vérig kora emberéről, aki ma is foglalkozik fiatalokkal, sportol és alkotómunkát végez.

Nyakas Szilárd 1944. február 4-én született. Családja hajdúsági gyökerű. 

A budai Toldy Gimnáziumban érettségizett, abban az időben, mikor ugyanitt Antall József is tanított. Olyan összetartó osztálytársai voltak, akik ma is minden félévben osztálytalálkozót tartanak, folyamatosan figyelemmel kísérve egymás életének alakulását. Azt vallja, hogy széles műveltségének egyik fontos alapja az itt kapott latin nyelvismeret is.

Felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-filozófia szakán végezte. Már a ’60-as évek közepétől a fél-legalitásban működő "Cinema 64" amatőr filmes társakkal készített társadalomkritikai dokumentum- és kisjátékfilmeket.

Nyilvánosság elé az 1971-es,  milliós nézettségű rádiós-tévés „Riporter kerestetik” vetélkedő segítette, melynek egyik győztese lett. Ennek nyomán került a Magyar Rádióhoz. Két éven át hallhatták Őt a fiatalok a népszerű „Táskarádió” műsorvezetőjeként, egész addig, amíg politikai okokból 1973-ban az intézményből eltávolították. Kilenc év múlva hívták vissza az ELTE-ről, ahol az Egyetemi Lapok-at szerkesztette.

Komoly médiatapasztalatokra a Magyar Rádió vezető szerkesztőjeként tett szert. Számomra a legemlékezetes műsorvezetése és szerkesztése a Színházi Magazin hétvégi adásai voltak több éven keresztül. Ennek során számtalan személyes kapcsolata alakult ki hazánk legnépszerűbb színészeivel, rendezőivel. Élő adásait; - Táskarádió, Korkérdés, Éjszakai repülés,- valamint dokumentum-műsorait négy Nívó-díjjal ismerték el. Megkapta a Magyar Rádiózásért díjat is. A rendszerváltoztatás éveiben 2 éven át a Bartók Adó főszerkesztőjeként tevékenykedett. Eközben egyetemeken is oktatott: az ELTE Társadalom Tudományi Karán, és a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Életútjának meghatározó része a publicisztika, elsősorban történelmi eseményekre, közéleti vitákra és a kommunikáció-kultúra kérdéseire reflektálva. A Gondola on-line portálon 2001-es alapítása óta publikál, a Magyar Krónikában írásai jelentek meg  a II. vh. után szovjet táborokba hurcolt magyar fiatalokról, a több mint fél évszázada alapított Cinema ’64 amatőrfilmklub munkásságáról, az 1989-es Páneurópai Piknik történetéről, a hívő, politikus és néprajztudós Bálint Sándor életéről, a szilágysági Menyőre deportált Tőkés László debreceni szabadítóiról, a leghűségesebb s legbátrabb magyar városok és falvak harcairól az I. VH-t követő esztendőben, stb. Az elmúlt évtől jelentkezik a Magyar Nemzet - Vélemény rovatában is.

Válogatott publicisztikáit a Magyar szöveg – Közélet és kommunikáció című könyvében tette közzé Gyurkovics Tibor előszavával.   Mottója: „Ha a Retorika művészete segítségével igaz és hamis dolgokról is meg lehet győzni az embereket, ki merné azt állítani, hogy a hamisság elleni harcban fegyvertelenül kell az igazságnak a maga nevében helytállnia?!”

2011-től Nyakas Szilárd számára is egy új életszakasz kezdődött. A Duna Tv felkérésére elindult a Határtalanul Magyar dokumentum és ismeretterjesztő filmsorozat gyártása és hetenkénti vetítése. Ahogy a sorozatcím is elárulja, sok-sok magyarságtudatot őrző külhoni és itthoni település, szervezet és műhely nyújtott feledhetetlen élményt az előkészületek, a forgatások és vágások alatt. Az utazások, a feszes munka korát meghazudtoló energiákat és frissességet hozott az életébe. Több mint 150 film készült a csupa fiatalokkal felálló új stúdióban, ahol komoly tekintélyt szerzett széles és alapos történelmi, irodalmi és szerkesztésben jártas műveltsége alapján. Csak néhány cím a legsikeresebb filmek közül: Megkerülhetetlenek(a somorjai magyar Fórum Kisebbségkutató Intézet munkájáról); Emberit s magyart (a Százak Tanácsa tevékenységéról); Műveld a csodát (a Külhoni Fiatalok 2012-es budapesti világtalálkozójáról), A Man For All  Seasons (Antall József portré), Hungarikumok, Határokat nem ismerő gondolatok (Hamvas Béla), A gömöri nemzetfaragó (Ulman István portré), Összetartozunk (a Rákóczi Szövetség nemzetegyesítő tevékenységéről) ), Nemzetemhez tartozni a legnagyobb (a Himnuszról), Két otthon – egy haza (a szlovákiai magyar fiatalok Gombaszögi Nyári Táboráról)…

Nyertes pályázatok nyomán két egyórás film is készült, amik sok elismerést hozott a stáb számára: „A teremtő gondolat szobrai (Melocco M. művészete)”, „A szárszói időkapszula (a Soli Deo Gloria szövetség szervezetéről, a Harmadik út világáról és a történelmi 1943-as Szárszói Konferencia mai üzenetéről)”.

Pályafutása legbiztosabb támaszát a családi élet jelenti. Feleségével, Mártikával, a volt kutatóintézeti mérnökkel több mint 50 éve házasok. Két gyermeke - a Radnóti Gimnázium francia nyelvtanára Tünde, és a média jogász Levente - valamint a három unokája, mindennapi feladatokat és büszkeséget jelent az életében.

Nyakas Szilárd személyében egy igazi, „várbéli” művelt polgár jelenik meg mindenhol. Egyenes tartása, mindig elegáns öltözködése, nyugodt férfias hangja, és fürkésző tekintete - korszimbólum. Ha ma is forgatnának Kosztolányi filmeket, rá osztanám az egyik főszerepet. Nem véletlen, hogy a Magyar Nyelv és Könyv háromnapos várbeli ünnepének tizenkét éven át volt a műsorvezetője. Leglefegyverzőbb vonása talán a kíváncsi, fürkésző tekintete, valamint az a tulajdonsága, hogy kialakított álláspontja dacára mindenkit szívesen végig hallgat, és el is tudja fogadni mások véleményét. Született riporter, társalgó-gondolkodó és nagytudású szerkesztő egyszemélyben. Hálás vagyok a sok közös munkáért... és néhány párosan elért tenisz győzelemért, amit együtt tehetünk emlékeink tárházába."

A díjhoz szeretettel gratulálunk!

nyakas_sz_a-2021-09-25-15-40.jpg

Nyakas Szilárdnagyítás megtekintése

Letölthető fájlok

Letölthető fájlok

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék