Osztályszínjátszó Fesztivál - 12 dühös ember12 esküdt, egy vádlott fiú; egy megölt apa; két tanú egybehangzó vallomása; tények, amelyek a fiú bűnösségét támasztják alá. Egy teljesen magától értetődő gyilkosság… lenne, ha a 8. esküdt (Pável Réka) nem gondolná pontosan az ellenkezőjét mindennek, és próbálná bebizonyítani, hogy a vádlott ártatlan…

12 dühös ember c. Reginald Rose-darabot a 4. b a színjátszóhét utolsó két napján mutatta be.

Sokakat, így engem is, nagyon érdekelt ennek az osztálynak a darabja, hiszen a tavalyi előadásuk nagyon jól sikerült.

Az idén egy kevésbé „mozgalmas” darabot választottak, a szereplők szinte a darab egészében ültek egy asztal körül. Ennek ellenére az előadásuk nem volt unalmas. Remek színészi játékkal, jól megtanult szöveggel és kidolgozott, átélt karakterekkel kápráztatták el a nézőket. Egyetlen hibának csak azt tudnám felróni, hogy a hangeffektek néha túl halkak, néha túl hangosak voltak és így nem mindig váltak a darab előnyére.

A történet, mint már írtam, nem volt túl bonyolult. A 12 esküdt közül csak egy gondolta (a darab elején), hogy a vádlott fiú ártatlan, ő próbálta mindvégig hol tudat alatt, hol nyíltan meggyőzni a többi esküdtszék tagot az igazáról. Volt, akit nehezebben, volt, akit a befolyásolhatóság miatt könnyebben sikerült. Különböző módszerekkel próbálkozott a különböző társadalmi rétegből, munkahelyről, életfelfogásból és stílusból érkező esküdtek meggyőzésére. A legtöbb győzködésre (és persze tényre) a 3. esküdtnél (Serényi Bendegúz) volt szükség, aki saját fiánál megélt kudarcok miatt akarta ezt a fiút mindvégig megbüntetni. Természetesen végül (több órás vitatkozás után) sikerült egy véleményre kerülniük, a 12 fő egybehangzóan „nem bűnösnek" találta a fiút. Felmentették a vád alól.

article_image_5300.jpg

Káli Ambrus felvételegaléria megtekintése

A színésznők és színészek kitűnő játéka mellé nem kellett különösebb díszlet vagy kellék a darab megértéséhez, és mivel a cselekmény egy teremben, egy asztalnál játszódik, nem is volt szükség komolyabb díszletre.

Összességében tehát az idei alkalommal is jól teljesítettek a 4.b-sek, és ezt nem csak én, hanem még nagyon sokan látják így. Remélem, jövőre is legalább ilyen remek előadást láthatunk tőlük.

article_image_5301.jpg

Káli Ambrus felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék