Osztályszínjátszó Fesztivál - Az öreg hölgy látogatása - duplán diákszemmel



Berkó tanárnő után Rabi Panni (6. a) is megírta krtikáját, melyet stílszerűen diák (Farkas Pegi - 5. b) által készített fotókkal illusztrálunk.

Idén az 5. b tanulói megint bebizonyították, hogy van érzékük és tehetségük a színészkedéshez, ugyanis Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját vitték színpdra. Ez a dráma komoly színészi játékot kívánt meg tőlük, mivel a darab értelmezésében kulcsfontosságú szerepet játszott az, hogy végigkísérhessük a város polgárainak jellemfejlődését a mű során. Ezt a város egykori polgára, Claire Zachanassian által felajánlott egymilliárd eurónak köszönhetjük, ugyanis nagylelkű felajánlása mögött gyilkosság állt. A pénzt Ill megöléséért cserébe adta a városnak, aki évekkel ezelőtt az apasági perben hamis tanúval nyert, így a megszégyenült Clairenek terhesen el kellett hagynia a várost. Gyermeke egyéves korában meghalt, és azóta a bosszút tervezte.

Ahogy haladtunk előre az időben, a darab folyamán kiderült, hogy eleve ő intézte úgy, hogy Güllen, a város, ahol az esemény játszódik, elszegényedjen, és az emberek rászoruljanak a pénzére, vagyis rájátszott arra, hogy az emberek meddig képesek elmenni a pénzért. Először ellenállásba ütközött, mivel a polgármester nem volt hajlandó régi barátját megölni/öletni a város meggazdagodásának érdekében sem. Idővel aztán változott a helyzet. Főszereplőnknek, Illnek kezdett feltűnni, hogy a polgárok egyre többet engednek meg maguknak, új ruhában járnak, és a drágább árucikkeket vásárolják. Majd, mikor összeállt a fejében a kép, hogy polgártársai előre isznak a medve bőrére, szökni próbált, de nem tudott, mert a lakók kikísérték a vonatállomásra és attól való félelmében, hogy hátbatámadják, nem mert fölszállni a vonatra.

Végül a polgármester vállalta magára a döntőbíró szerepét, de arra nem lett volna képes, hogy ő húzza meg a ravaszt, így egy cselhez folyamodott. Sajtóriportereket hívott a városba, hogy elújságolhassa Claire Zachanassian nagylelkű felajánlását, amit természetesen csak akkor kapnak meg, ha Ill meghal, így késztetve őt arra, hogy a nagyobb jóért cselekedjen. Végül belátta, hogy ebből már nem szabadulhat és utolérte végzete, tehát az egyetlen helyes cselekedete az lett, hogy végzett magával a barátainak a nyomására. Tehát mindenki nyert rajta kívül, Claire elégtételt, a polgárok pedig egy jobb, vagy legalábbis gazdagabb életet.

Az előadás során a helyszínváltások minimális díszlethasználattal voltak megoldva, ami nekem különösen tetszett, mert így jobban tudtunk koncentrálni a remek, kifejező színészi teljesítményekre,ami mindvégig jellemző volt az előadásra.

img_7195-2017-11-24-13-46.JPG

Farkas Regina felvételegaléria megtekintése

A kapzsiságot, mint népbetegséget mutatták be, ami a mai napig jelen van az ember mindennapjaiban.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék