Gólyatábor 2014 - a nagyok szemévelAz idei gólyatábor Esztergomban zajlott, ahol mindkét első osztályt úgyszólván beavattuk.

A végzős évfolyam egésze kemény munkával készült fel a táborra, ami egy pénteki napon kezdődött. Tanítás után indultunk busszal, hogy időben megérkezzünk a szállásunkra.

Úgy döntöttünk, minden végzős mentorál egy vagy két elsőst. Ez annyit jelentett, hogy bármilyen bajjal hozzánk fordulhattak, bármilyen kérésük megértő fülekre talált. Azonban a tábor kezdetén "elkoboztuk" az okostelefonokat, hogy ne azzal teljen az idő, hogy az elsősök egymás mellett nyomogatják a készülékeket. Természetesen esténként megkapták a telefonokat, hogy kapcsolatot tarthassanak a szülőkkel, illetve ha a nap bármely szakában szükségük volt a telefonra, visszakapták.

Az egész gólyatábor katonai kiképzés témájú volt, természetesen néhány elemet nem beleértve. Az egész tábor alatt kisebb, 4-5 fős csapatok versenyeztek, és minden csapat kapott 2-3 csapatvezetőt.

Az első napot "ismerkedős" játékkal kezdtük, amiben mindenki részt vett, így megismerve évfolyam- és osztálytársait, meg természetesen a "nagyokat" is.

article_image_6051.jpg

galéria megtekintése

Miután kellőképpen megismerkedtünk egymással, összegyűltünk a tábortűz körül, és énekléssel, illetve pillecukor-sütögetéssel töltöttük el az időt. Ekkor még nem sejtették a gólyák, mit is tartogat számukra a gólyatábor...

Miután tele hassal takarodót hirdettünk, minden elsős elvonult, hogy kipihenje a nap fáradalmait.

Csöndben összegyűlve a szállásunk kis főterén várakoztunk, várva a megfelelő pillanatot. Amikor úgy éreztük, hogy eljött a mi időnk, berontva az elsősökhöz felszólítottuk őket, hogy gyülekezzenek a főtéren.

article_image_6052.jpg

galéria megtekintése

Álmos szemek tekintettek vissza ránk, miközben oszlopokba fejlődtek, és várták az utasításainkat. Az általunk írt toldys "esküt" kellett letenniük, s miután ezt teljesítették, végleg elengedtük őket lefeküdni.

A második nap reggelén várta őket a reggeli torna, majd utána a reggeli. Talán ez a nap volt a legfárasztóbb. Egy igen hosszú, "állomásos" játékon vettek részt a csapatok és csapatvezetők. 14 állomást kellett teljesíteniük, természetesen mindenért kaptak pontot, vagy akár pluszpontot.

Amikor ezen is túlesett minden csapat, ebéd után a városjáró program került sorra. Ekkor minden csapat kapott egy 11 pontból álló feladatsort, egy térképet Esztergomról, és csapatonként egy telefont. Majd elengedtük őket, s az egész várost keresztül kellett járniuk ahhoz, hogy minden kérdésre megtalálják a helyes választ, és így jobban megismerjék a várost.

article_image_6053.jpg

galéria megtekintése

A városjáró után együtt hazabaktattunk, és elfogyasztottuk vacsoránkat. Ezután ismét egy tábortűz várta a fáradt gólyákat, ám ez rövidebb volt, mint elődje, mivel sajnos eleredt az eső. Mindenki nyugovóra tért, és senki sem kételkedett, hogy a gólyák most alszanak egy jót, mivel előző este felkeltettük őket, és így aznap biztos, hogy nem fogjuk. Tévedtek...

Amíg minden elsős legmélyebb álmát álmodta, a végzősök szorgosan rendezték az aznap esti "meseerdőt".

A szállás melletti kis ligetben kifeszített spárga jelezte az utat, és jól kivilágított állomások vártak az álmos kalandozókra. Legalábbis így tűnt... Természetesen a párokban érkező gólyákat előugró, elmaszkírozott végzősök ijesztgették, ezzel próbára téve bátorságukat. Mondanom sem kell, hogy mindenki bebizonyította, hogy méltó a toldys névre! Az ironikus része a dolognak az, hogy az elsős párok körülbelül 10-15 perc alatt végeztek, a végzősök 3 és fél óráig gubbasztottak a sötétben.

article_image_6054.jpg

galéria megtekintése

Vasárnap reggel ismét reggeli torna űzte el az álmosságot mindenki szeméből. Reggeli után egy közös számháború zajlott, ahol három csapat küzdött. Az 1.a, 1.b és a végzősök. Bevallom, kicsit csaltunk, mivel a kicsiknek a szokásos négyjegyű számok terpeszkedtek a homlokukon, míg nekünk a legkülönbözőbb kiolvashatatlan matematikai egyenletek és képletek virítottak a papírjainkon.

Miután mindenki eléggé kifáradt a háborúzásban, néhány végzős nagy nehezen összeadta a pontokat. Szoroztak, osztottak, és végül kihirdették az eredményt. Az első három helyezett között igen szoros volt a verseny. A harmadik és az első csapat között másfél pont különbség volt.

A jól kifáradt toldys csapatot várta a busz, hogy mindenkit hazavigyen.

article_image_6055.jpg

galéria megtekintése

Összefoglalva: szerintem mindkét fél, az elsősök és a végzősök is nagyon élvezték a tábort, és minden erőfeszítést megért. Nemcsak azért, mert jobban megismerték egymást a gólyák, hanem minket is megismertek, sőt, felismernek a folyosón, és heves integetések közepette köszönnek a vén diákoknak. A legtöbb végzős alig várja a gólyabált, amin az elsősök végleg megismerik magát az iskolát, illetve véglegesen kiérdemlik azt, hogy toldysoknak nevezhessék magukat.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék